Полицаи с каски и бронирани коли също са заели позиции

 

Хъмвита на унгарската армия, въоръжени с картечници, навлизат в полето до границата. 

 

Полицаи с каски и бронирани коли са заели позиции на границата. Млади мигранти ги замерват с камъни и изискват да бъдат пуснати да преминат, информират "Ройтерс" и БТА. 

 

По-рано унгарската полиция използва сълзотворен газ и водни струи, за да възпре стотици мигранти, които са опитали да преминат през оградата по границата със Сърбия.

 

Сблъсъкът беше неизбежен, след като в ранните следобедни часове група мигранти се подредиха пред унгарската полиция и скандираха искания за отваряне на границата. Надявайки се, че присъствието им ще накара Унгария да промени решението си, някои от бежанците започнаха да хвърлят бутилки, камъни, и други предмети по полицаите. Последва и отговорът на силите за сигурност. 

 

Равносметката - 20 полицаи са ранени, пострадали леко са и няколко мигранти, на които е оказана първа помощ на място. Районът беше обхванат от хаос. На много места горяха огньове, а линейки и полицейски коли с включена сигнализация летяха към бежанския лагер от сръбската страна на границата. 

 

Сръбското външно министерство изрази остър протест пред унгарските власти за това, че са използвали сълзотворен газ срещу мигрантите. Будапеща пък затвори за 30 дни граничния пункт в района, след като миналата седмица прие закон, който постановява до 3 години затвор за незаконно преминаване на границата.