Бойкотът на кворума дойде от опозицията

 

Един час продължи днешният работен ден на народните представители. 

 

Няколко пъти ръководството на парламента направи безуспешни опити да събере необходимия брой депутати, за да започне заседанието. 


Планът на извънредното заседание бяха промените в закона за училищното образование най-сетне да станат факт. Дебатите по тях текат вече няколко седмици.       Заседанието обаче започна с фалстарт. 

 

И вторият опит приключи по същия начин. Третият - също. 

 

Бойкотът на кворума дойде от опозицията. А начинът е добре познатата процедурна хватка от миналия парламент, тогава често прилагана от ГЕРБ.

 

„Осигуряването на кворума е преди всичко отговорност на управляващите”, заяви Алиосман Имамов от ДПС.

 

Стигна се и до извънреден председателски съвет. Въпреки него, местата на БСП и ДПС останаха празни. Мотивът на левицата – парламентарната група не харесвала Закона за училищното образование на ГЕРБ.   

 

„Ние не сме съгласни с този закон и затова няма да се регистрираме, иначе нашите колеги от парламентарна група са тук”, обясни Атанас Мерджанов от БСП.

 

„Сутринта се регистрирахме и сега пак ще се регистрираме”, заяви Николай Александров от „Атака”.

 

„Попитайте ДПС и БСП, те казаха пред вас, че не работата на парламента или по-точно ваканцията е било дезертиране от служебните задължения, питайте ги защо дезертират”, заяви пред журналисти Красимир Велчев от ГЕРБ.

 

В крайна сметка кворумът се събра. Но за кратко.  Около час по-късно се стигна до поименна проверка. Резултатът – 119 депутати в залата.