Твърдението е на руските служби за сигурност

 

Федералната служба за сигурност на Русия твърди, че бомба е предизвикала катастрофата на руския пътнически „Еърбъс” на Синайския полуостров на 31 октомври. 

 

Досега Кремъл определяше версията "тероризъм" като малко вероятна. Но директорът на

Още по темата

наследника на КГБ - ФСБ, се срещна с президента Путин и го извести официално, че на борда е избухнала бомба. Според руските служби, това е било самоделно взривно устройство с тротилов еквивалент 1 килограм. Президентът Путин се закани извършителите да бъдат наказани. 

 

Според шефа на специалните служби експертизата е показала, че по корпуса на разбилия се самолет има следи от взривно вещество, което е станало и причина за фаталния инцидент, при който загинаха всички 224 пътници на борда на летателния апарат. 

 

По-рано САЩ и Великобритания изразиха мнение, че самолетът е бил взривен. 

 

заяви Николай Кръстев, кореспондент на БНР в Москва. 

 

Преди дни следователи, работещи по случая, са установили, че в самолета е имало таймер, нагласен да се задейства след 2 часа. Друг източник твърди, че близо до горивната система на самолета, е била заложена бомба.

 

"Убийството на нашите сънародници в Синай е сред най-кървавите терористични актове. Ние няма да забравим загиналите. Те ще бъдат с нас завинаги. Но чувствата няма да ни попречат да намерим и накажем престъпниците. Длъжни сме да го направим, независимо колко време ще отнеме. Ще открием как се казва всеки един. Ще ги търсим навсякъде. Където и да се крият, ще ги намерим", заяви Путин.