Британецът е новият световен шампион в тежка категория

 

Тайсън Фюри детронира Владимир Кличко!

 

Украинският професионален боксьор Владимир Кличко изгуби титлите си във версии IBF, WBA, WBO и IBO от британеца Тайсън Фюри.

 

След 12 рунда, съдиите единодушно определиха британеца за новия световен шампион в тежка категория /със 112:115, 112:115 и 111:116 точки/.  Това е първа загуба за Кличко от 11 години насам и четвърта в карирерата му. Това е и първият път, в който Кличко губи по точки. Предишните три пъти загубите му са след нокаут.

 

Двубоят се игра на стадион ESPRIT Arena в Дюселдорф пред 65 000 зрители.

 

Двамата състезатели в тежка категория се изправиха един срещу друг, като украинецът защитаваше световните си титли на Световната боксова асоциация, Световната боксова организация, Международната боксова федерация и Международната боксова организация.

 

 

Това беше 68-ият мач за Кличко, като той има 53 победи с нокаут и само 3 загуби. Фюри от своя страна няма загуба в нито една от 24-те си срещи на професионалния ринг.

 

След уникалната си победа Фюри изненада всички, като изпя перфектно I Don't Wanna Miss A Thing на Aerosmith и я посвети на съпругата си, която се качи на ринга при него и се разплака. Първите му думи бяха: "Моята мечта се сбъдна...".

 

След като двубоят бе отложен веднъж заради травма на световния шампион, двамата най-сетне се изправиха един срещу друг. Преди дни Кличко коментира предстоящия мач така:

 

"Смятам, че това ще е един от най-трудните двубои в моята кариера. Този път опонентът ми ще бъде по-висок и по-тежък, с много дълги ръце. Също така той е млад и пределно амбициран. Фюри наистина иска да докаже себе си на ринга, за да затвърди това, което повтаря постоянно – че е най-добрият в света. Определено смятам, че ще е трудно да се адаптирам към неговата игра заради стила му на боксиране, както и физическите му данни. Със сигурност феновете няма да скучаят, гледайки този мач", заяви Кличко. и беше прав.

 

Някой тук съмнява ли се, че ще изпратя Влад в пенсия?", обърна се претендентът Тайсън Фюри към журналистите на пресконференция за двубоя с Владимир Кличко преди месец. Британският боксьор се появи на брифинга, облечен като Батман, след което отправи сериозни закани към световния шампион. "Сигурен съм в победата, колкото съм сигурен, че утре сутрин ще се събудя. Някой тук съмнява ли се, че ще изпратя Влад в пенсия?", изригна боксьорът от Манчестър.

 

Кличко запази спокойствие и нарече своя съперник "клоун", на което Фюри отговори с предложение да набие украинеца на място. Нищо от това обаче не притесни шампиона, който призна, че това е най-забавната пресконференция, в която е участвал. "Имам много приятели от цирковия бизнес. Не е лесно да караш хората да се смеят. Когато те наричам клоун, това е комплимент за теб", заключи Кличко.

 

Двамата имаха възможност да се видят очи в очи преди двубоя и на кантара. Той показа, че 206-сантиметровият гигант Фюри тежи 112 кг, а Кличко - 111,5.