Има ли и много клиенти по магазините?

 

Много хора избраха последните възможни часове преди Бъдни вечер, за да напазаруват подаръци и продукти за празничната трапеза. Има ли и в момента клиенти по магазините?


Суматоха… колони от автомобили… подаръци…. пазаруване в последния момент.  Такава е картината в магазините в последните два дни. Закъснелите бързат да напазаруват. Тези, които вече са го сторили допълват списъка с липсващите неща.


Каква ще е сметката като теглим чертата в края на коледното и новогодишното пазаруване специалистите не се наемат да прогнозират. Данните на най-големия картов оператор „БОРИКА” показват, че миналата година в дните около Коледа и Нова година сме изтеглили 410 млн.лв. от банкоматите. Което средно прави по 29 млн. лв. на ден. Като всяко семейство е харчило според бюджета си.


„Около 100-150 лв. са достатъчни за посрещане на празниците, ако човек не е много разточителен. Разбира се, всекиму според портфейла”, обяснява Никола Тосков, управител на хипермаркет.


Според някои търговците на потребителите им липсва традиционното коледно настроение за харчене. Мариан Колев, който е председател на Българската ритейл асоциация цитира цифрите на БНБ за потреблението през ноември. И изчислява, че голяма част от парите на хората са вкарани като спестявания в банките.


„375 млн.лв. за един месец са излезли от потребление. Те не влизат в реланата икономика. Те не влизат в потребление”, казва Мариан Колев.


Вероятно за това, когато става въпрос за харчене по Коледа българинът влиза с определен бюджет в магазините.


„Идвам с план, защото карам моите деца  да пишат писма до Д. Коледа, снимам писмата и ги гледам по телефона, всеки път когато минаваме покрай някакви рафтове”, казва Елица.


Но липсват и случаи, в покупките към покупките добавяме и непредвидени разходи. Като теглим чертата, накрая, излиза че по Коледа пазаруваме повече храна, а подаръците остават на втори план.


За голямото пазаруване някои магазини ще наемат допълнителен персонал и ще отворят още каси, за да обслужат клиентите. Търговците казват и друго, че в дните до Нова години най-големи опашки се очаква да има пред щандовете за фойерверки.