Спадът на цената на петрола няма как да не се отрази, смята министърът

"Дай Боже, това, което се случва във Варна, да се случва на повече места в България. Това е пазарен принцип, който може да доведе до сваляне на цените". Това каза икономическият министър Божидар Лукарски в Народното събрание в отговор на въпрос относно икономически

 

Още по темата

необосновано високи цени на горивата у нас през 2015 г.


Лукарски обясни, че простата пазарна логика е такава, че когато падат цените или респективно се вдигат, на световните пазари на горивата, на крайния пазар по бензиностанциите това не става автоматично. Затова нормално е да има един марж от време от падането на цените, който да се отразява съответно и на цените по бензиностанциите, каза той, цитиран от БГНЕС.

 

В отговор на усещането за високите цени на горивата в България, той посочи справка, че цената на дребно на бензина в България е по-ниска от средното в ЕС, а тази на дизела е почти равна на средната цената в ЕС.

 

Пред журналисти той коментира, че спадът на цената на петрола няма как да не се отрази. Надявам се да отрази положително, като крайните цени на горивата да падат още, каза той. На въпроса колко време, Лукарски каза: зависи от това дали ще продължи спадът и колко ще продължи спадът на цените на борсите.

 

В отговор на друг въпрос, икономическият министър припомни, че по последните преките чуждестранни инвестиции за периода от началото на декември 2014 до края на ноември 2015 са 1,536 млрд. евро, което е 483 млн. евро спрямо същия период на предходната година.

 

„Тези данни нееднозначно характеризират работата на правителството и доверието на инвеститорите в България”, заяви Лукарски.