Български водачи щурмуваха пункта, изпочупиха бариери

 

 

Ескалира напрежението на граничен пункт „Кулата”, който за пореден ден е затворен от протестиращи гръцки фермери.

 

Четири камиона щурмуваха бариерите към България, а шофьорите им бяха арестувани. С мръсна газ водачите изминали около 2 км от мястото, където били паркирали, до самия граничен пункт.

 

Автовозите са изпочупени от гръцките фермери, а четиримата шофьори, дръзнали да пробият блокадата - арестувани. Трима от тях - за кратко в България, а съдбата на четвъртия шофьор е неясна, защото е арестуван в Гърция.  

 

 

"Нервите ни не издържаха и потеглихме спонтанно. Гръцките фермери реагираха, като извадиха пушка, колове, камъни. Как да спреш в такъв момент? Какво щеше да остане от нас, ако бяхме спрели там?", каза един от водачите, преминали с автовоза си през бариерите на "Кулата".

 

Веднага след извършване на нарушението, водачите били задържани от служители на "Гранична полиция". Съставени са им актове за неподчинение на полицейско разпореждане.

 

 

Протестиращите земеделци обясниха пред гръцки медии, че тежкотоварните превозни средства потеглили с опасно висока скорост. На косъм се разминал сериозен инцидент. "Не ние, а гръцката и българска полиция извадиха оръжие срещу шофьорите, които тръгнаха внезапно с риск за живота на много хора, включително деца", заяви за Нова телевизия председателят на земеделската асоциация в Серес Янис Туртурас. 

 

"Границата е затворена не от нас, а от българската полиция. Ние добронамерено искахме да пропуснем около 200 тира, но от българската полиция настояват: "Или всички, или никой". В момента имаме преговарящи с тях", допълни още той.

 

Гърците подготвят обвинение срещу българските шофьори, преминали границата.

 

Гръцки шофьор на тир отправи обвинение по адрес на български полицаи, че е бил възпрепятстван в опита си да премине границата от България в посока към Гърция. Автомобилът е бил с българска регистрация. Пред сайта fonh.gr заяви, че български полицаи го заплашили и свалили от кабината, когато се опитал да премине границата. Той е превозвал цветя.

 

Депутатът от СИРИЗА Сократис Фамелос заяви, че ще уведоми правителството за напрежението не само по границата, но и в България. Той смята, че кабинетът има решение за фермерите, но те отказват диалог.

 

 

Трафикът на камиони беше спрян и ГКПП "Илинден" - "Ексохи". Пътят ще бъде отворен само за леки автомобили от 15.00 до 17.00 ч. и от 22.30 до 24.00 ч. През останалото време пътят ще остане блокиран, съобщи представителят на змеделската асоциация в Драма Парис Коцагеоргиу.

 

Блокада от страна на гръцки фермери има и на граничен пункт "Капитан Петко войвода" за неопределн период от време.

 

Във вторник сутринта шофьори на тирове с българска регистрация организираха контраблокада на подхода към „Кулата” на наша територия. Заканиха се да останат на пункта, докато гърците не позволят движението да бъде възстановено.

 

На място пристигнаха евродепутати и представители на местната власт. Кризата коментира и вътрешният ни министър Румяна Бъчварова. Блокадата и контраблокадата от двете страни на браздата остава.

 

По-късно следобед три автомобила на жандармерията тръгнаха от Благоевград към Петрич и ГКПП "Кулата".

 

Кадри от контраблокадата - във видеото по-долу.

 

Информация: Бойка Атанасова, Екатерина Николова