Изданието проследява превратностите на времето

 

Вестник Стършел - с юбилей! Авторите на изданието празнуват 70 години от излизането на първия брой с изложба на карикатури и публикации от страниците на хумористичния вестник. Експозицията ще остане две седмици във фоайето на Народната библиотека.  


За всичките 70 години, откакто съществува, „Стършел” е проследил превратностите на времето. 
Негласната забрана да не се рисува Тодор Живков е нарушена само два пъти. Паметна остава карикатурата след падането му от власт. На нея народът рита бай Тошо от хорото.


Главният редактор Михаил Вешим признава, че навремето „Стършел” е скачал според тоягата. Днес е като в Древен Рим. Трудно е да не се пише сатира, защото всеки ден дава поводи, обобщава сатирикът Румен Белчев. 


Силните на деня са основен обект в шаржовете на „Стършел”.  Карикатуристът Ивайло Нинов е първият, който започва да рисува Бойко Борисов като Супермен. Казва, че карикатурата е повече журналистика, отколкото рисуване. 


Избягвам да рисувам шаржове на жени. Те са много неблагодарен обект за рисуване - никога не се харесват”, казва Нинов.


От 44-ма души редакционен екип в началото, днес вестникът излиза, благодарение на ината и ентусиазма на петима души, които го списват и се борят да запазят стила му.