Споровете за датата на смъртта на Апостола продължават

 

Спор за днешната дата. Според историци почитаме паметта на Васил Левски в грешен ден. 

 

Български  учени твърдят, че Апостолът на свободата е загубил живота си на 18-и февруари, а

Още по темата

всички чествания в днешния ден са "недоразумение" ова твърдят . Ивомира Пехливанова разказва още.

 

В час по история всички знаят кога е бил обесен Левски. Така пише в учебника по история. Това, което не знаят учениците обаче, е защо гибелта на Апостола се отбелязва тържествено и на днешния 19-и февруари. 

 

Отговорът не може да им даде и учителят по история. 

 

А историците са категорични - датата е 18-и. Объркването според БАН се дължи на грешна аритметика след смяна на  Юлианския с Григорианския календар. Официално приемаме новия календар през 1916-а година.  

 

Правилото  е - ако събитието е от 19-и век, то към датата трябва да се прибавят 12 дни. Ако пък събитието е от 20-и век, то добавените дни трябва да са 13. Левски е бил обесен на 6-ти февруари, 19-и век.

 

В последния си член законът от 1916-а години обещава, че скоро ще бъде издаден и правилник как да прилагаме новия календар. 100 години по-късно обаче такъв правилник все още липсва. 

 

Според други историци за първи път датата на обесването на Левски е изчислена грешно във вестник "Работническо дело". 


Решаваме да проверим на мястото, в което се съхраняват архивите. А именно народната библиотека тук в столицата. Всички броеве на вестника, излезли на 19-и февруари, посочват днешния ден за последния на Апостола. Именно от тук според експертите тръгва объркването. Въпреки грешката историци и учители признават, че в крайна сметка Дякона е по-голям от датите.  

 

Репортер: Ивомира Пехливанова