Сред тях са Ерос Рамацоти, Тициано Феро, Джованоти и Лаура Паузини

Над 400 италиански културни дейци поставиха подписите си под открито писмо, в което призовават италианските депутати да приемат бързо закон за гражданските съюзи на хора от един и същи пол, пише в. "Република", цитиран от БТА. 

 

Сред подписалите се под писмото призив са Ерос Рамацоти, Тициано Феро, Джованоти и Лаура Паузини.

 

Италия е последната голяма западноевропейска страна, която не признава статута на еднополовите двойки. В края на януари италианският сенат започна да разглежда проект на закон, който предвижда легализиране на така наречените граждански съюзи между хора от един и същи пол. Италианският премиер Матео Ренци подкрепя законопроекта. 

 

В италианските политически среди и в обществото има разделение по някои от разпоредбите, като например осиновяването на биологичните деца на единия от двамата партньори в този граждански съюз от другия партньор или изплащането на "вдовишка" пенсия след смъртта на един от партньорите. 

 

Заради противоречията по тези разпоредби италианският сенат отложи миналата седмица гласуването на проекта на закона. Това е удар за Ренци, който беше обещал този нормативен акт да бъде одобрен от парламента още миналата година.