Договорът между двете страни е със срок от 5 години

 

 

Страната ни в търсене на нефт и природен газ. Гигантът „Shell” започва проучвания в българските дълбоки води на Черно море край  Силистар. 

 

Договорът, който бе подписан е за срок от 5 години, с право на две удължения от по две години.

 

Бъдещото проучване на Бургаския залив за нефт и газ обаче не се харесва на еколозите, нито на рибарите на юг от Царево

 

За проучванията „Shell” влага близо 19 милиона евро, а други почти 5 милиона ще плати на държавата ни като бонус за това, че получава петгодишно разрешително за изследване на терена Силистар.  Ако проучванията открият достатъчно залежи, договорът, който сега е за проучване, ще се превърне в договор за добив на суровината. 


Засега документът предвижда единствено сеизмични изследвания.

 

„„Shell” има опит в дълбоки води, работим това от 30 години, в нашите действия включваме и това да не причиняваме щети на хората”, заяви регионалният президент на „Shell” Айлин Уилкинсън.

 

Преди да започне работа компанията трябва да получи всички законови разрешения. Въпреки това, еколозите са разтревожени. 

 

„Тези проучвания са много рискови, доколкото знам. Вкарват се химикали на голяма дълбочина и може да избие нефт или, недай си Боже, някакъв химически разлив да стане”, смята Манук Манукян, „Да запазим Бургаския залив”. 

 

Притеснени са и рибарите на юг от Царево, че рибарството ще загине изцяло. 

 

Държавата обаче вижда преди всичко сериозен шанс да станем енергийно независими. 

 

„Надали някой може да коментира, че България не работи ефективно по диверсификацията. България има интерес, това са транзитни такси”, заяви премиерът Бойко Борисов. 

 

Той е убеден, че находището ще е добро и това ще даде още козове на вицепремиера Томислав Дончев за водене на разговорите с Европейската комисия за построяването на газов хъб у нас. Шанс, който обаче може да срещне сериозен отпор от еколозите. 

 

„Това е просто престъпление, което смятат да правят, и аз смятам, че пак трябва да се съберем и да започнем отново да протестираме и да не допуснем тези проучвания”, заявява Манук Манукян. 

 

От „Грийнпийс” – България пък настояват за широко обществено обсъждане и пълна оценка за въздействие върху околната среда.