Борят порочните практики в ДАИ с десетки нови мерки

 

„Темата за оставката ми в момента не стои на дневен ред, достатъчно е премиерът да ми каже една дума и си тръгвам на секундата”. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски цитиран от Агенция „Фокус“.

 

„Автомобилна администрация“ е изпълнителна агенция с определен по закон структурен статут. Това, което се случи в последните няколко дни, безспорно е тежко петно върху имиджа на цялото Министерство на транспорта и разбира се аз съм готов да нося отговорност, доколкото може да се прецени, че такава може да се носи в този аспект“, коментира той.

 

Министeрството на транспорта обяви мерките, които са предприети за прекратяване на порочни практики в ИА „Автомобилна администрация“.

 

Сред важните стъпки са реформа в обучението и изпитите на кандидатите за шофьорска книжка, регистрацията на пътните превозни средства, извършването на техническите прегледи на автомобилите, психотестове и изисквания за правоспособност на водачите.

 

"Тази промяна ще доведе до прецизиране на текстовете, без това да усложнява обучението и изпитите на кандидатите за водачи на МПС. Чрез тази промяна ще бъдат изчистени всички пропуски и неясноти, което ще доведе до трайно намаляване на жертвите от пътнотранспортните произшествия", коментира транспортният министър Ивайло Московски.

 

Във връзка с воденото в Специализираната прокуратура досъдебно производство и подадената от нея информация, се извършва цялостна проверка на изпитите на кандидатите за водачи на МПС. Преглеждат се видеозаписите на всички изпити, проведени на територията на цялата страна през предходните три месеца. Там, където има техническа възможност и съществуват записи от по-дълъг период, те също ще бъдат прегледани.

 

 

Видео: БГНЕС

 

Още по темата

Досега са установени няколко начина за манипулиране на резултатите от изпитите, информират от транспортното ведомство. Това са използване на слушалки и камери, чрез които верните отговори се диктуват на кандидата от лице, извън изпитната зала; явяване на друго лице на изпита, вместо това, което е вписано в протокола за изпит, с лична карта, на която данните са на кандидата, а снимката е на явяващия се; размяна на таблетите; подсказване на верните отговори по време на изпита от кандидат, който седи на съседното място.

 

До момента са били анулирани резултатите от изпитите на 38-ма кандидати. Причината - установени нередности при провеждането на изпити за управление на МПС. Извършват се и комплексни проверки в областните отдели на ИА „Автомобилна администрация” в София, Враца, Благоевград, Бургас, Плевен и Видин.

 

За първи път, след корупционния скандал в ДАИ депутатите изслушаха транспортния министър, което предизвика скандали в залата. След арестите в ДАИ, дойде и въпросът.


„Кой Ви предложи Цветелин Цветанов?”, попита независимият депутат Георги Кадиев.
А след това и обвинението.  


„Тази корупция в ДАИ не е просто едни пари, взети от някой. Това е „Чернобил”. Тя е радиоактивна и през следващите години някои хора ще умират заради тези купени книжки”, добави Георги Кадиев.


Дойде и отговорът на транспортния министър.


„В Библията пише, че който не е омърсен, нека той да хвърли камъка”, отвърна министърът на транспорта Ивайло Московски.


И контраобвинението.


„Вие ми предлагахте човек с фалшива диплома. Близък сте с жена му”,заяви Ивайло Московски.
„Аз съм изумен. Кой съм аз да предлагам такива неща?”, възмути се Георги Кадиев.


Министърът обясни, че е готов да покаже и телефонни разпечатки с въпросния кандидат, предложен от Кадиев. Стана ясно само името му – Николай.


„Какви близки отношения имам с жена му сега ще трябва довечера да се обяснявам за това. И кой е Николай? И коя е жена му?”, попита пак Георги Кадиев.


Московски сложи точка на спора. И потвърди, че има подкрепата на премиера въпреки исканията за оставка след аферата ДАИ.


„Този корупционен натиск върху системата не съм в състояние да го овладея и аз си нося отговорност за това”, каза още транспортният министър Ивайло Московски.


Стабилен на поста си, министърът обяви и мерките срещу корупцията. Всеки кандидат-шофьор ще решава листовките в отделна кабина.


„Изпитваният ще влезе в кабината – ще разполага единствено с апаратура за провеждане на изпита – таблет. Ще има шумозаглушаване”, добави още министър Московски.


Така достъп до мобилен телефон или интернет ще е невъзможен. Нито до квестори. А всички записи от изпитите ще се преглеждат внимателно. Обсъжда се и 20% от глобите, да отиват за бонуси.


„Сами си давате сметка, че инспектор, през който минават десетки, стотици камиони на ден, готови да си платят за нещо, с 480 лева много лесно е да се подкупят”, на мнение е министър Ивайло Московски.

 

И още: Мерките, които транспортното ведомство предлага, за да спрат порочните практики са: оборудване на кабинетите за провеждане на изпитите със специални кабини и непрозрачни прегради, които ще изолират кандидатите един от друг; въвеждане на изискване личните електронни устройства на кандидатите да се оставят извън залата, както и извършване на проверка преди влизането в залата за изпит с детектор; заглушаване на сигнала на мобилните оператори в определен диапазон в и около залата за изпит; проверка на снимките на хората, които се явяват на изпит в базата с данни за личните карти на МВР; въвеждане на електронни изпити за кандидатите за водачи на МПС за превоз на опасни товари; провеждане на изпити за придобиване на професионална компетентност за ръководител на транспортната дейност на предприятия за обществен превоз на пътници или товари единствено в изпитния център на  „Автомобилна администрация” в гр. София, ул. „Ген. Гурко” № 5, а не в цялата страна, както е в момента; намаляване на сроковете за издаване на лицензите за извършване на обществен превоз на пътници и товари; въвеждане на постоянен мониторинг върху провежданите от  „Автомобилна администрация” изпити чрез преглед на записите от изпитите.