Земетресението е регистрирано в 9.46 часа тази сутрин

 

Трус от 4 по Рихтер е регистриран в 9.46 часа тази сутрин на 2 километра от Нова Загора, около село Полско Пъдарево. Земетресението е усетено и в Ямбол, Стара Загора, Сливен, Димитровград, Раднево и още няколко населени места в региона. По-слаб трус с магнитуд 2.5 по Рихтер е регистриран и на север - край Кортен. От БАН обясниха, че може да се очакват вторични трусове в следващите 2-3 седмици. 

 

Highslide JS
 

 

От Община Нова Загора в града съобщиха, че няма данни за пострадали и сериозни щети. Хората са чули силен тътен, разлюлели са се библиотеки и шкафове. Коминът на градския музей в Нова Загора е най-сериозната жертва на труса. Паднала е и мазилка в друга общинска сграда. Земетресението е било кратко и е усетено и в района на община Раднево.

 

"Като гръм се усети, силен трясък. Общината е бетонна, всичко кънтеше. Ние бяхме в сградата на общината, евакуирах общината и съседните сгради", каза пред БГНЕС кметът на Нова Загора Николай Грозев. Според информацията от БАН, с която градоначалникът на Нова Загора разполага, е за два труса, вертикални. Единият с епицентър северно от Нова Загора в района на Кортен, другият – на юг към село Пъдарево.

 

Грозев вече е разговарял с кметовете на съседните села, които са се оплакали. По думите му всичко е нормално. "Поддържа се координация с полицията и пожарната. В училищата е преустановен учебният процес. Сред населението няма паника", каза още Николай Грозев. Ще изчакаме още малко, за да няма вторични трусове, важно е хората да са спокойни и да няма разрушения, допълни кметът.

 

Жители от района на Нова Загора казаха, че се е усетило ужасно, като пропадане. В Сливен коментират, че се е усетило силно за няколко секунди. В Стара Загора, на 37 км западно от епицентъра, жителите са го усетило доста силно и вертикално като подскачане. Заради трусовете от общината са разпоредили всички язовири в района да бъдат огледани от комисия и ако се налага, превантивно да бъде източена част от водата в тях.

 

 

Има ли риск от нови трусове и има ли връзка между разрушителните земетресения в Еквадор и Япония и тези у нас провери екип на Новините на Нова. 

 

Сеизмолозите са категорични, че няма пряка връзка между трусовете в Нова Загора и тези в Еквадор и Япония. Причината е, че се намираме твърде далеч от двете страни. Въпреки това трусовете, станали тази сутрин в града, не са изненада за сеизмолозите. Нещо повече - били са очаквани. В рамките само на последния месец в същия район са регистрирани три други по-леки земетресения. 

 

Въпреки че попадаме в сеизмична зона, страната ни е встрани от най-активните тектонски движения в света. Затова и не трябва да се търси връзка между земетресенията у нас и тези в Тихоокеанския сеизмологичен пояс.

 

Експертите обясняват, че теоретично риск от земетресение с магнитуд от над 7 по Рихтер има в 5 сеизмологични области у нас, разположени около Благоевград, Пловдив, Варна и Велико Търново. В близките 80 години обаче подобни трусове не се очакват. Сеизмолозите предупреждават, че в следващия един месец могат да се очакват десетки вторични трусове в и около Нова Загора. 

 

 

Репортери: Димитър Иванов, Ивомира Пехливанова, Велина Сашева 

 

Тази сутрин в "Здравей, България" ръководителят на департамент "Сеизмология" проф. Емил Ботев коментира, че е чиста случайност, че няколко силни земетресения са станали по едно и също време в различни региони на света. Още по темата гледайте във видеото.