Не липсват и бисери в ученическите работи

Фрапиращо ниски резултати от външното оценяване на седмокласниците. Броят на двойките по математика и български език е рекорден за последните седем години.


 
Изпитът след седми клас е разделен на два модула. На първия, по-лесен модул от матурата по математика има близо 18 000 слаби оценки, а на втория - почти 4000.

 

По български език на първия модул, който също е по-лесен, има над 9 000 двойки. На втория слабите оценки са над 700. 

 

Оценката от първия модул се включва като текуща оценка за ученика по решение на учителя.

Най-добре по български език са се представили учениците в София-град и Смолян, най-зле – тези във Враца и Сливен.

 

По математика най-добри отново са учениците от столицата, а най-лоши оценки има в Шумен.


„Възможно е ученик да е имал двойка на първия модул, но да е продължил да работи без проблем по задачите от втория и да е изкарал по-висока оценка“, поясни заместник-министъра на образоваието Диян Стаматов.


Учениците продължават да имат проблеми, които и предишни години водеха до ниски оценки по математика.


„Тестът по БЕЛ е изпълним, той отговаря на средно равнище. Очевидно има срив в потребността от образование“, коментира Станислав Георгиев, прдседател на комисията по проверка и оценка по БЕЛ.


Най-често се допускали правописни грешки.


„И" и "й" не се различават, включително има и БаИ Ганьо като отговор... Баба Илийца се пише с главно Б. За какво говорят тези грешки? За това, че практиката е недостатъчна“, допълни Георгиев.


И тази година бисери не липсват.


„Един ученик си позволява да препише авторството на "Една Българка" на Пенчо Слвейков“, даде пример експертът.

 

Резултатите са изключително важни, защото с тях децата ще кандидатсват в гимназиите. Важно е да са изкарали и двата изпита, за да могат да се състезават за желаното от тях училище. Ученик, който е изкарал слаба оценка на един от двата изпита, няма да може да кандидатства.

 

Четвъртокласниците най-успешно са се справили с националното външно оценяване по предмета „Човекът и обществото“, като средният резултат за страната е 78,64 точки от възможни 100. По български език и литература средният резултат е 67,65 точки, по математика - 67,7 точки, а по „Човекът и природата“ – 74,95 точки.

 

"Предстои ни да анализираме резултатите. Има училища, които са се справили отлично, други – не", каза просветният министър Меглена Кунева при представянето на данните за оценките в петък.

 

Заради ниските резултати, ще има и по-ниска скала за оценяване. Тройка ще се пише за едва 16 точки. Експертите обещаха промяна в стандарта за външните оценявания.

 

До 27 юни трябва да бъде обявено и първото класиране. 

 

 

Още за качеството на образованието в българските училища - утре сутрин в предаването „Събуди се".