Какво е общото между антиевропейски настроените на Острова и поддръжниците на милиардера?

Часове, след като стана ясно, че Великобритания напуска Европейския съюз, вероятният републикански кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп коментира събитието – случайно или не – от голф игрище в Шотландия. Пред журналистите той заяви, че определя решението на британците като „фантастично” и направи паралел между Brexit и собствената си кандидатпрезидентска кампания.

Brexit има много общо с имиграцията и с факта, че британците искат да бъдат независими. Те са уморени от съобразяването с глупави решения. Същото важи и за американците. Хората искат да си върнат държавата”, пламенно коментира Тръмп. И призова сънародниците си на изборите през ноември да последват примера на Великобритания и да се възползват от шанса си „повторно да заявят своята независимост”. От какво обаче, милиардерът не уточни.

Той обаче вероятно е прав за това, че Brexit и неговата кандидатура за Белия дом имат нещо общо.

Изданието „International Business Times” посочва няколко прилики между двете политически явления.

Близки резултати и липса на прогнози

Месеци преди референдума във Великобритания анализатори определяха излизането на страната от ЕС като политически невъзможно. Всички мислеха, че консервативните британци няма да се обърнат срещу статуквото след повече от 40 години в Общността.

Това вероятно звучи познато на американците. Миналата година по това време, когато Тръмп обяви кандидатурата си, всички подцениха тази стъпка. И бяха категорични: той няма да спечели номинация за Белия дом. Сега социологическите проучвания показват, че милиардерът все пак няма да надвие Хилари Клинтън в битката за президентския пост. Но… само времето ще покаже.

Определен тип избиратели

Хората, които гласуваха „за” излизането на Великобритания от ЕС, са с със статус, подобен на този на симпатизантите на Тръмп – бели, по-възрастни и без сериозно влияние, пише Ройтерс.

Когато Тръмп спечели вота в Невада, недвусмислено заяви: Обичам ниско образованите хора!”. Според изследванията около 57% от американците със средно или по-ниско образование подкрепят републиканеца.

Резултатите от референдума на Острова показват следното: колкото по-образован е даден британец, толкова по-вероятно е той да е гласувал „против” излизането на страната си от ЕС, пише „The Telegraph”.

Общо 72% от британците на възраст 18-24 години са заявили желанието си родината им да остане част от европейската общност. Младите американци пък не харесват Тръмп. Проучване на „Харвард” сочи, че едва 25 на сто от имащите право на глас в САЩ под 30 години биха подкрепили ексцентричният милиардер, ако той се изправи срещу Клинтън през ноември.

На вълната на гнева

Обикновените британци не се вслушаха в гласа на куп бизнес лидери и голяма част от политическия елит, които се обявиха против Brexit и обясниха, че той може да има пагубен ефект върху икономиката. Народът реши, че не желае да се съобразява с правила, спускани от Брюксел – сред тях и определянето на максималната извивка на бананите и изискванията за употреба на балони в срок на годност.

Поддръжниците на Brexit яхнаха вълната на недоволството и гнева във Великобритания. В САЩ това направи Доналд Тръмп. Той непрестанно обяснява на американците как трябва да отнемат властта от „корумпираните политици, който се интересуват само от кариерата си”.

Борис Джонсън по стъпките на Тръмп?

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън беше едно от лицата на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС. Сега пък е фаворит за овакантения от Дейвид Камерън премиерски пост. Преди време ексградоначалникът определи шанса да поеме руля на страната си като равен на този „Елвис да живее на Марс”. Сега обаче Джонсън се превръща в един от най-популярните политици на Острова.

Подобен е статусът и на Тръмп отвъд Океана. Милиардерът получи повече гласове в подкрепа на кандидатурата си от всеки друг номиниран от Републиканците в историята на САЩ.

Както Джонсън, така и Тръмп правят и хапливи коментари по адрес на Барак Обама. Наскоро Тръмп нарече американския президент „мюсюлманин, който дори не е роден в САЩ”. Джонсън пък допусна, че Обама не харесва Великобритания заради кенийските си корени.

Редактор: Маргарита Стоянчева