Камелия Чернева не получила адекватна лекарска помощ за болестта си муковисцидоза

Медицинска сестра от Асеновград успя да осъди Министерството на здравеопазването за дискриминация.

Камелия Чернева, която страда от рядко заболяване, не получила адекватна лекарска помощ. Сега държавата трябва да ѝ плати обезщетение, а докато делото се точеше, НЗОК осигури клинична пътека за хората с болестта на Камелия - муковисцидоза. 

По темата

Искът, който Камелия завежда към Здравното министерство, е за 50 000 лева с мотива, че щом държавата не може да ѝ осигури адекватно лечение, поне да покрие разходите за скъпоструващите лекарства, без които не може да живее.

През последните пет години жената се лекува сама, без да чака и стотинка от държавата. В „Здравей, България” Камелия заяви, че е на прага на живота и смъртта и всеки ден е борба за оцеляване за нея.

„Това е победа за 210 души в България, страдащи от муковисцидоза. Министерството на здравеопазването си получи заслуженото и очаквам оставки – на здравния министър и на всички около него заради несвършената работа”, заяви Камелия.

„След като се наложи венозен антибиотичен курс в резултат на тежка хронична белодробна инфекция, започна ходене по мъките. Търсене на хора, които да внесат лекарства от Турция. Цялото ми семейство е ангажирано с купуването на консумативи. Помагали са ми приятели, взимала съм и пари назаем”, разказа жената.

Тя заяви, че не търси възмездие, а справедливост и да се въведе лечение на муковисцидоза по европейски стандарт.

Това дело е кулминация на една 10-годишна битка, която водят болните. За това време те не получиха адекватното лечение. От януари 2015 г. вече има самостоятелна клинична пътека. Болните обаче сигнализират, че тя отново не отчита спецификите на заболяването и не предоставя адекватно лечение”, обясни адвокат Снежана Стефанова.

„Ако това решение влезе в сила, то ще бъде сигнал за всички болни от муковисцидоза, че при неполучаване на адекватно лечение, те биха могли да търсят правата си в съда”, поясни тя.

От Министерството на здравеопазването обясниха, че в момента решението на Административния съд в Пловдив не е окончателно и ще го обжалват пред Върховния административен съд в София.

Репортер: Благой Бекриев