Седем от тях са задържани, а трима се издирват

Повдигнати са обвинения на 10 души за участие в организирана престъпна група с организатор Божидар Кузманов. Седем от тях са задържани, а трима се издирват. Това съобщи Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, цитирана от БГНЕС.

По темата

На 5 от лицата са повдигнати и отделни обвинения, като на трима от тях са повдигнати обвинения за убийство и опит за убийство на Димитър Желязков.

На други две лица от тези пет има повдигнати обвинения за изнудване на туроператор да води туристи в студиа за татуировки, собственост на едно от лицата, уточни Арнаудова.

„В момента Димитър Желязков е свидетел и пострадал по едно от обвиненията. Това не значи край на разследването или на други разследвания. Специализираната прокуратура продължава да събира доказателства”, обясни още Румяна Арнаудова.

Обвинени като участници в организираната престъпна група са набелязани 10 лица към настоящия момент – трима от тях се издирват - Божидар Кузманов, Данаил Петков и Марчо Марков. Останалите са задържани. Тодор Славков, Радослав Димитров и Георги Иванчев, които са привлечени като обвиняеми за убийство и за опит за убийство, са вече привлечени и за участие и престъпления в организирана престъпна група. Спрямо тях е взета мярка за неотклонение „задържане под стража”, а за останалите 4 от седемте задържани лица предстои внасяне на искане за мярка на отклонение „задържане под стража” пред Специализирания наказателен съд. Групата се е опитала да заличи част от следите на престъпната си дейност. Като след извършване на стрелбата е взела видеозаписите, на които са били записани, но след експертиза е установено, че са манипулирани.

Георги Костов, главен секретар на МВР, пък посочи, че първоначално е казал, че поводът за престъплението в „Слънчев бряг” е битов, но като причини за престъплението има много. „Конкретен повод има, но той не неглижира цялостната престъпна дейност на тази група. Всеки има право на мнение, касае се за група, извършваща силови действия и е била въоръжена”, обясни той.