Той има право на социална пенсия по старост при навършването на 65 години

Американският актьор Стивън Сегал, който стана днес гражданин на Русия, ще може да претендира за социална пенсия от около 5000 рубли, ако през следващата година навърши 65

По темата

години и ако има адресна регистрация в Руската Федерация, съобщават ТАСС и БТА.

"Той има право на социална пенсия по старост само при навършването на 65 години и при налична адресна регистрация в страната, съобщиха от Пенсионния фонд на Русия. Това е минималната пенсия от около 5000 рубли."

По-рано днес стана известно, че президентът на Русия Владимир Путин е подписал указ, с който дава руско гражданство на Сегал. В разговор с журналисти от далекоизточния остров Сахалин през септември 64-годишният актьор заяви, че не изключва възможността да стане руски гражданин. "Руското гражданство, мисля, се задава на хоризонта. Много бих искал да прекарвам няколко месеца в годината със своите приятели в Русия, с хората, които ме обичат и ме чакат тук", каза той.

Стивън Сегал е роден през 1952 г. в щата Мичиган. Снимал се е в над 120 филма. Сред най-популярните са "Труден за убиване", "Под обсада", "Опасна зона", "Открити рани", "Човекът сянка". Негови партньори на снимачната площадка са били Томи Лий Джоунс, Майкъл Кейн, Упи Голдбърг, Дани Трехо и други холивудски звезди.

Асошиейтед прес посочва, че Сегал през последните години е чест посетител в Русия и е придружавал президента Путин на различни събития, свързани с бойни изкуства. Той е известен и като защитник на политиката на руския лидер.

Други чуждестранни знаменитости, получили през последните години руско гражданство от Кремъл, са френският актьор Жерар Депардийо и американският боксьор Рой Джоунс-младши.