Гилдията се разгневи срещу прегледа

Учителите на задължителен психотест всяка година. Това предвижда наредба на здравното министерство, която вече е в сила. Документът разгневи гилдията.

По темата

Заради приетия нов закон за образованието се оказва, че здравното министерство прави прегледите при психиатър задължителни за учителите. Те ще трябва да се явяват на тях всяка година до 30-ти септември. Учител няма да може да бъде човек, който има шизофрения, разстройства на настроението, епилепсия, деменция, педофилия или белодробна туберкулоза с бацилоотделяне. И всичко това наистина разгневи учителите.

Работа сред деца всеки ден. Години наред. Подложени на  шум, емоции и отговорности. Това е само част от професията „учител”. Но понякога напрежението може да доведе до проблеми. Психически. Анна Паскалиева освен педагог е и психолог в 51-во училище. Новото изискване приема с обида.

Темата става основна в часа. Учениците са "за" задължителните психотестове на преподавателите, защото имали неприятни ситуации с някои от тях.

И в името на сигурността на децата идват новите правила.

Прегледите ще са задължителни всяка година. Новоназначените учители ще ги плащат сами. А след това разходите ще са за сметка на училището. И всичко това разгневи синдикатите, защото не било съгласувано с тях и не само.

Учителите настояват психотестовете да не са всяка година.