На места евакуират хората от хотели

Земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Нова

Зеландия, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Двама души са загинали, а един е в неизвестност. 

Първоначално двама души бяха обявени за изчезнали в град Кайкура, след като къщата им се срути върху тях. Единият обаче беше изваден жив от спасителите, а другият все още се издирва. 

СНИМКИ НА ПОРАЖЕНИЯТА ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Земята се е разлюляла около полунощ местно време. Трусът е бил на около 90 километра северно от  град Крайстчърч, в който загинаха над 180 души при земетресение през 2011-а. 

Земетресението беше последвано от два много силни вторични труса с магнитуд над 6. Съобщава се за повредени сгради. Националният телефон за спешни случаи спря да работи за окло час. 

Местните власти издадоха предупреждение за цунами.  „Възможно е цунами“, посочиха от националната организация за гражданска защита. Първите вълни вече са достигнали брега, били са високи 2,45 метра и не са нанесли големи щети, но властите предупреждават, че има опастност от два пъти по-големи вълни.  

В няколко града около Крайстчърч няма ток. Свлачища са прекъснали пътища. 

Жители, които са на около 100 км от епицентъра, съобщават, че земетресението ги е събудило и е било почувствано като силни тласъци за повече от 2 минути, предаде БГНЕС.

Съобщава се за паднали предмети в жилищата. 

 Видеa: Ruptly