Предложението е на Сдружението на личните лекари

Сурови глоби за родителите, които отказват да ваксинират децата си със задължителните имунизации. Предложението е на Сдружението на личните лекари. Джипитата настояват още, ваксините да станат условие за постъпване в учебно заведение.

По темата

В България училището е задължително по Конституция и всяко дете има право на образование независимо дали е ваксинирано, или не. От Националното сдружение на личните лекари смятат, че всеки ученик, който не е имунизиран представлява опасност за съучениците си, на които са поставени всички задължителни ваксини.

Вече няколко години здравословните проблеми на Валентин си нямат име. Момченцето не говори, а родителите му общуват с него по свой начин.

„Диагноза имаше преди 5 години. Беше епилепсия, но вече няма. Не знаем на какво се дължи тази епилепсия, на какво се дължи забавеното развитие, никой не може да ни обясни”, разказва Лъчезар.

Още при раждането е имало проблеми.

„Детето беше в доста потиснато състояние, не изплака веднага, но това не попречи на мед.лица да му поставят всички ваксини веднага без да ни питат и след всяко поставяне на ваксина състоянието му драстично се влошаваше”, разказва Лъчезар.

Затова е категоричен, че ваксините трябва да са въпрос на избор.

От другата страна са лекарите. Според тях станат ли задължителните имунизации препоръчителни, ще има бум на вече забравени болести.

„Ползите от ваксините не могат да се видят, защото това са всички неразболели се деца от ваксинопредотвратими заболявания”, обяснява д-р Свещникова.

Това е и причината джипитата да искат ваксините да станат вход в учебните заведения, а всеки отказ да има своята цена.

„Тяхното здраве е абсолютно незащитено. Отделно те влияят на нивото на обществения имунитет т.е. върху здравето на останалите деца и на останалите хора”, смята д-р Свещникова.

За бащата на Вальо това е недопустимо. Неуместна се струва тази идея и на педагозите.

Какъв е имунизационния статус на учениците се вижда от медицинските им картони в училище. Не може обаче да се каже колко са ваксинираните деца във всяко едно училище, тъй като родителите не винаги  подават тази информация.

От Сдружението на личните лекари предлагат още държавата да е тази, която да носи отговорност за децата, които не са били имунизирани заради желанието на родителите си.