Той ще организира вота в епархията до избирането на нов Врачански митрополит

На извънредно заседаниe Светият синод избра Старозагорският митрополит Киприян да стане временно новият наместник Врачански митрополит. Той ще заеме мястото на митрополит Калиник, който почина след тежко боледуване на 26 декември.

Митрополит Киприян ще организира изборите в епархията и ще ръководи делата ѝ до каноничното избиране на нов Врачански митрополит. 

По темата

"Митрополит Киприян в продължение на 15 години е бил викарий епископ на Враца и добре познава делата на епархията", се казва в съобщение на Светия синод. 

Изборите на митрополит съгласно устава на БПЦ преминава в два етапа. При първия избирателите от Врачанска епархия сами ще изберат двама епископи от листата с достоизбираеми епископи, която ще им предложи Светият синод. На втория етап - т.нар. "Каноничен избор" - митрополитите от Светия синод с гласоподаване ще изберат от тези двама епископи, събрали повече от половината от гласовете на епархийските избиратели, един, който ще бъде утвърден за нов Врачански митрополит и член на Светия синод.