"Слушайте, 5 април 1994 г. (денят на смъртта на Кобейн) промени нашия свят", казва Куестлав от The Roots

Днес се навършват 50 години от рождението на американския музикант фронтмен на групата Nirvana Кърт Кобейн, съобщи Лента, цитирана от БТА. По този повод сайтът публикува спомените за него на някои знаменитости, част от които вече не са сред живите. Певецът е роден на 20 февруари 1967 г. и умира на 5 април 1994 г. - само на 27 години.

"Зави ми се свят, когато разбрах, че Кобейн харесва това, което правя. Наистина исках да поговоря с него за решението му да направи кавър на "Man Who Sold the World". Това беше добра версия и тя звучеше някак много искрено. Наистина исках да направя нещо с него, но щеше да е доста готино и просто да поговорим", каза приживе Дейвид Боуи.

"Съжалявам, че не можах да поговоря с този млад човек. Виждал съм много хора в нашия дзен-център, които идват заради проблеми с наркотиците и намират изход. Винаги има изход и навярно бих могъл да му предложа нещо. Или не бих могъл. Понякога просто приятелски разговор може да спаси човек", сподели канадецът Ленард Коен, който почина миналата година.

Той е възпят в песента "Pennyroyal Tea" на Кърт Кобейн в редовете: "Дайте ми след смъртта живота на Ленард Коен и тогава ще мога да издъхна завинаги".

"Кобейн беше много срамежлив, вежлив. Имаше нещо деликатно и очарователно в него. Той пушеше цигари, но не пиеше. Не сме разговаряли за наркотиците. Не му показах колекцията си от оръжия. Това, което добре си спомням, е смъртната сива сянка върху бузите му. Самоубийството на Кърт не е било акт на собствената му воля. Стори ми се, че той вече беше мъртъв", спомня си американският писател Уилям Бъроуз, един от малкото кумири на Кърт Кобейн.

Заедно те записаха албума "The Priest They Called Him". Музикантът искаше да включи Бъроуз в клипа на песента "Heart Shaped Box", но писателят отказа.

"Скърбя за Кърт. Човекът, който отначало беше красив, после жалък, загубен, а след това героично глупав. Разбира се това е хард рокът", бяха думите на Пийт Таунсенд, китарист на групата The Who.

"Ще ви разкажа за един човек, легенда и мит. Неговата музика беше зашеметяваща. Но тревата му беше 20 пъти по-добра", каза рапърът Снуп Дог.

"Отидох да гледам Nirvana в малкия клуб "Пирамид" в Ню Йорк. Китарата се чуваше лошо, но този човек създаваше настроение. Той скачаше по сцената като марионетка или някой елф, прегърбен над своята китара. Хареса ми. Когато пееше, гласът му звучеше като стържене и това беше някак демонично. В края на концерта той замахна към барабаните и ги разпиля на части. После видях как мина покрай бара. Не много висок, с бяла коса, с тениска на "Студжис". Почувствах се горд", спомни си Иги Поп.

"В случая с Кобейн имахте работа с истински човек, а не с измислен образ или изкуствена маска", добави барабанистът на Metallica Ларс Улрих.

"Виждала съм го няколко пъти. Като човек, който пише песни, таях безкрайно уважение към него. Той е невероятен композитор и певец. Когато го срещнах за първи път, разбрах, че е от породата на особените хора. Той имаше вътрешна светлина и тя можеше да се види. Имаше харизма, която се простираше отвъд пределите на неговата физическа обвивка", спомня си певицата Пи Джей Харви.

"Спомням си, когато излезе "Nevermind" (вторият албум на Nirvana). Тогава казах: "Накрая се появиха нашите "Бийтълс". Те бяха "Бийтълс" на нашата епоха и нищо подобно не се е случвало оттогава", сподели Били Джо Армстронг от групата Green Day.

"Слушайте, 5 април 1994 г. (денят на смъртта на Кобейн) промени нашия свят", каза Куестлав от рап групата The Roots.