Кои имена на музикалната сцена бяха отличени на тазгодишната церемония?

Дейвид Бауи беше отличен посмъртно с две музикални награди БРИТ. Той беше обявен за най-добър британски соло изпълнител за годината, а албумът му „Blackstar”, издаден дни преди смъртта му, спечели и наградата за британски албум на годината.

Отличието вместо него получи синът му - режисьорът Дънкан Джоунс. За най-добър британски сингъл бе избрана песента "Shout Out to My Ex" на британската група Little Mix.

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Церемонията отбеляза загубата и на други от великите имена в музикалния шоубизнес – Джордж Майкъл, Принс и Леонард Коен.

Наградата БРИТ за най-добра соло изпълнителка отиде при Емели Санде. За най-добра международна изпълнителка беше обявена Бионсе. Адел взе тазгодишната награда за глобален успех, връчвана за най-много продадени плочи по света.

„Женската сила” продължи и с победата на четирите дами от „Литъл Микс”, които надвиха дори „Колдплей” и спечелиха в категорията за „Най-добър британски сингъл”. Те станаха първата женска група в историята на наградите, която печели в тази категория.

В избора за дебют на британската сцена нямаше изненада – статуетката отиде при Rag’n’Bone Man, който през декември стана и тазгодишният избор на критиците на наградите БРИТ. Дебютиращият тази година изпълнител беше обявен за победител в категорията „Избор на критиците” от експерти в сферата на музиката.

Рапарът Дрейк спечели в категорията „Най-добър британски солов изпълнител” въпреки силната си конкуренция в лицето на Бруно Марс, Бон Айвър, Уикенд и покойния Ленард Коен.