И кой води в предизборната битка?

Няколко групи от партии с много малка дистанция по между си. Това се откроява в социологическото изследване на агенция „Алфа Рисърч”, проведено в началото на предизборната кампания.

По темата

Изследването е проведено в периода 16 - 23 февруари сред 1024 пълнолетни граждани и е финансирано със собствени средства.

Проучването проследява подкрепата за основните партии, с която влизат в предизборната кампания. Според данните ГЕРБ получава подкрепата на 31.5%, а БСП - 29.6% от решилите да гласуват.

„Около 67% от реално пребиваващите в страната избиратели заявяват готовност да гласуват”, уточни Геновева Петрова, социолог от „Алфа Рисърч”.

„Поредицата от малки дистанции задават много голяма интрига и ще се окажат със сериозно влияние за крайния изход от надпреварата”, уточни Петрова. „Това са позициите, с които партиите влизат в кампанията, но дали ще излязат с тези позиции, или не, предстои да видим”.

По думите ѝ ключова е, както малката дистанция между водещите партии, така и тази между останалите партии.

Проучването сочи, че с близки позиции са „Обединените патриоти”, които влизат в надпреварата като трета сила с 10,8%  подкрепа от решилите да гласуват. ДПС привлича 6,8%, а партия „Воля” стартира кампанията с 5,7% подкрепа.

Третата малка дистанция е при партиите, които са около бариерата за влизане в парламента.

„Реформаторския блок” стартира кампанията с подкрепа от 3.9% от решилите да гласуват

„Проучването стартира преди обявяването на коалицията между „Реформаторския блок” и „Глас народен””, уточни Петрова.

Коалицията „АБВ – Движение 21” влиза в кампанията с подкрепата на 2,9%. Коалицията Движение „Да, България” стартира кампанията с 2,6%, а „Нова Република” с 1,5% от решилите да гласуват.

Месец след встъпването си в длъжност, президентът Румен Радев продължава да се ползва с високо одобрение от 55%.

Служебният премиер Огнян Герджиков се ползва с лично доверие от 33% срещу 20% недоверие, показват още данните на „Алфа Рисърч”.

Доверието към лидерите на двете партии остава на равнището отпреди месец – 31.9% за Бойко Борисов и 25.3% за Корнелия Нинова. Красимир Каракачанов се радва на по-високо доверие от Нинова - 26,4%. 

Повече за резултатите от проучването гледайте във видеото