Артисти ще дублират диалозите на живо

Кино прожекции за незрящи за първи път в България на „София филм фест”. Денис е на 18. Той е сляп по рождение. „Окото на минотавъра” – това е неговата история. И неговата мечта.

„Скулптурата е едно хоби, което ме кара да бъда щастлив. В нея мога да вложа всички си емоции. И се надявам да стана един добър скулптор. Една мечта не можеш да я сбъднеш сам, ти трябва да я сбъднеш с подкрепата на други хора”, казва Денис Попов, ученик в училище „Луи Брайл”.

Сред тях е и режисьорът Борислав Колев.  

По темата

„Въпреки шамарите, които това момче получава от всякакви посоки, той продължава да е целеустремен и няма начин Господ да не го възнагради за това. Несъмнено ще има много проблеми. Но това не трябва да ни спира, защото именно когато се реализира една мечта, тя ще бъде много по-сладка. Дори ако тази мечта е просто да отидеш на кино, разбира се”, казва Борислав Колев, режисьор на „Окото на Минотавъра”.

„Щастливи сме, че „София Филм Фест” за първи път дава възможност зрящи и незрящи заедно да гледат филм. На живо, в рамките на прожекцията, ще има четящи гласове, които ще помогнат на незрящите да се насладят на филмите”, коментира Христо Христозов от „София Филм Фест”.

Артистите ще дублират диалозите на живо и ще преразказват сцените между тях.

Програмата за незрящи започва утре. С филма „Дневници на слепотата” - история за британски теолог, който губи зрението си и започва да създава аудиодневници.

Историята на Денис също излиза на екран във вторник. А прожекция за незрящи ще бъде на 28-ми март. В салона ще бъде и Денис, който вече няма търпение да види филма си. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.