Проверяват и ВОЛЯ

По темата

Прокуратура внесе в Софийския градски съд (СГС) искане за заличаването на политическа партия „Национално движение свобода и демокрация“ (ПП „НДСД“), която е представлявана от Веселин Марешки.

След извършена проверка, от прокуратурата са установили, че партията не е пререгистрирана съгласно изискванията на закона през 2005 г. Освен това тя не е провеждала заседания на върховния орган и не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство.

Третото нарушение е, че партията не е участвала в избори от повече от пет години.

Припомняме, че прокуратурата провери „Национално движение свобода и демокрация“, след като получи сигнал от ЦИК. В него се казва, че Веселин Марешки е вписан като председател на две политически партии - „Воля“ и партия „Народно движение за свобода и демокрация“.

Според Закона за политическите партии обаче гражданин с избирателни права може да участва в учредителното събрание на политическа партия, само ако не членува в друга партия. Това се удостоверява с декларация.

Междувременно говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова съобщи пред "24 часа", че държавното обвинение проверява и другата партия на Марешки - ВОЛЯ. Ако бъде установено, че законните учредители на ВОЛЯ са по-малко от 500, това ще е основание прокуратурата да поиска заличаване и на тази партия.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари. 

Редактор: