Причината – и тя като „Пирогов” трупа дългове от неотложни и неосигурени пациенти

По темата

Четвъртата най-голяма болница в България е пред затваряне. Причината – и тя като „Пирогов” трупа дългове от неотложни и неосигурени пациенти. На спешното й отделение разчита цялата старозагорска област.

В университетската „Професор доктор Стоян Киркович” в Стара Загора карат всички жертви на пътни катастрофи, промишлени аварии и финансови кризи. Тя е изборът на неосигурените пациенти.

Когато осигурените са в много тежко състояние, и най-скъпата клинична пътека не покрива разходите по спасяването им. И болницата надхвърля лимита си – с по 100 хиляди лева на месец.

"От месец юли болницата трябва да избере дали да заплати извършената дейност на работещите като фонд "Работна заплата", или трябва да заплати доставка на медикаменти и консумативи", обясни изпълнителният директор на болницата проф. Йовчо Йовчев.

"Лимитът, определен от НЗОК води до затварянето на лечебното заведение", коментира той. Затова той предлага "там, където се извършва лечението на най-тежко пострадалите и на най-тежките пациенти  да има коефициент към клиничната пътека". 

Още по темата – във видеото!

 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.