Те казали, че работят с екип на NOVA

14-годишно момиче от Царево стана жертва на телефонни измамници. Те подлъгали детето да хвърли през балкона голяма сума пари - над 55 000 лева. Това се е случило преди дни.

Перничанка даде 16 000 лева на "ало" измамници

По темата

Измамникът - 32-годишният Стоян Михалев, е стар познат на полицията и е задържан още същия ден. Парите са върнати на семейството, а мъжът е наказан с 10 месеца затвор, по бързата процедура, след като е признал вината си. 

Измамниците се обадили на стационарния телефон в дома на детето.

"Мъжът се представил за полицай и разказал, че съвместно с екип на NOVA извършват операция по установяване на телефонни измамници", обясни заместник апелативният прокурор на Бургас Йовита Григорова. 

Детето трябвало да му помогне, като му даде всички пари, които са налични в къщата. Момиченцето изпълнило нарежданията и поставило 28 700 евро в торба, която изхвърлила през балона, както му било съобщено да направи. 

В последствие детето позвънило на своя баща, за да му каже, че е успяло да помогне на полицията. От своя страна бащата уведомил полицията. Още същия ден униформените задържали извършителя и намерили парите. 

"Сумата е била скрита на две места. На едно от местата парите са били добре скрити", съобщи Калоян Калоянов, директор на Областната дирекция на МВР в града. Работата по случая продължава, за да се откртият и други участници в схемата. 

До момента Стоян Михалев е осъждан за 6 престъпления - три пъти за управление на кола без книжка, един път за грабеж, един пърт за кражба и един път за закана за убийство. 

За заканата той е бил осъден наскоро на 7 месеца условно, така че ще трябва лежи в затвора общо 17 месеца. 

При разследванията за „ало” мафията репортер на NOVA никога не се е свързвал с жертва, за да иска пари.

Ако някой ви се обади и твърди, че е от екипа на NOVA и съдейства на полицията да хване телефонни измамници, това означава, че се прави опит за поредната кражба.


Становище на NOVA:
 

Нова Броудкастинг Груп категорично се разграничава от всички опити името на компанията да бъде използвано в схеми, свързани с телефонни измами.  

Според зачестили сигнали от страна на зрители, след многократните разследвания на репортерите на Новините на NOVA по темата, добила огромна популярност сред обществото през последните няколко месеца, са се увеличили случаите на телефонни измами, които ползват името на телевизията като отправна точка за източване на пари от невинни граждани. Схемата включва телефонно обаждане и покана от „служител на NOVA” за съдействие при изобличаването на поредната измама, много често с изискване за финансово участие от страна на жертвата.

Нова Броудкастинг Груп приканва гражданите, станали жертва на подобни опити за телефонна измама, да се обръщат за съдействие към МВР и съответните оторизирани органи.

ЕКСКЛУЗИВНО: NOVA в щабквартира на българската „ало” мафия в Румъния

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.