Мобилен ехограф ще диагностицира онкологични заболявания

Онкоболницата в София има нова апаратура. Преносим ехограф ще помага за диагностиката на някои от най-разпространените видове рак. За купуването на апарата помагат дарители. От днес пациентите ще чакат по-малко за преглед.

„Това би улеснило изключително много, от една страна ще намали натовареността на другата”, коментира д-р Борислав Димитров – управител на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания.

6 начина да предотвратим рака след 40-годишна възраст

А пациентите, които минават през кабинетите на Специализираната болница са близо 50 000 души.

В резултат именно на по-големия брой профилактични прегледи, броят на ранно диагностицираните се е увеличил. Затова общинските болници разчитат хората да посещават кабинетите превантивно.

Фалит заплашва единствената онкоболница в Югозапада

„Жени от училищата и жени от транспортните структури се преглеждат организирано в 6 болници, апаратът който днес виждаме се включва много активно и ще помогне за втория етап, който започва сега от септември”, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Ехографът струва 33 000 лева. А след като вече е купен, сега от болницата се надяват до кабинетите им да стигнат повече пациенти, които да се доверят на грижите им. 

Новата апаратура за ранна диагностика на рака на млечната жлеза и други разпространени онкозаболявания беше закупена със средства, които списание EVA събра с помощта на приятели и поддръжници на благородната кауза. В благотворителната кампания под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова по покана на EVA се включиха над 150 души - топмениджъри, собственици на водещи компании, артисти и музиканти, журналисти, писатели и бранд мениджъри на световноизвестни марки. Събраните 26 100 лева бяха преведени по сметка на СБАЛОЗ, водещо заведение за профилактика на рака на гърдата по думите на директора му д-р Борислав Димитров.

Йорданка Фандъкова лично дойде за „старта“ на мобилния ехограф, като благодари на списание EVA и на главния редактор Милена Попова за подкрепата на скрининговата програма на Столична община за профилактика на рак на гърдата. По думите на д-р Димитров жените от София и големите градове са най-засегнати от рака на млечната жлеза, като броят на заболелите се увеличава плавно. Целта е чрез профилактични и скринингови изследвания заболяването да се открие във възможно най-ранен стадий, когато опциите за лечение и излекуване са далеч по-големи.

EVA продължава добротворческата си мисия. Тази година средствата, които се надява да събере списанието от благотворителната си кампания, ще отидат за Розовия кемпер на фондация „Една от 8“. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.