Пловдив е центъра на честванията

Отбелязваме 132 години от Съединението на България. Това е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г.

Денят на Съединението е една от най-паметните дати в българската история. С този акт и успешната му защита българите постигат първия етап от националното си обединение и ревизията на Берлинския договор.

По повод празника Пловдивския митрополит  отслужи тържествен молебен. Бяха поднесени и венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов и паметната плоча на майор Райчо Николов.  

СНИМКИ ОТ ПРАЗНИКА ВИЖТЕ ТУК

И тази година център на тържествата е Пловдив. Там бяха пресъздадени събитията от 6 септември 1885 г., а всички дошли на площада станаха свидетели на тържествена заря - проверка. Президентът Румен Радев произнесе слово. 

Видео: Велико Търново също отбелязва празника

С пищна заря и зрелищна възстановка във вторник в Съединение тържествено започнаха честванията по случай обединението на България.

По случай празника, в града се проведе и традиционният мемориален маратон. Той се провежда за 42-ри път.

Повече от 120 мъже и жени изминаха разстояние от 22 км - от едноименния площад в града, до площада със същото име, само че в Пловдив.

Така те пресъздадоха похода на 400 жители на града, които на 5 септември поемат към Пловдив, за да участват в Съединението на България.

За първа година старт на маратона дадоха черешови топчета.

Освен него, в Съединение стартира имаше и велопоход.

Повече от 100 доброволци се събраха, за да възпроизведат паметния момент на Съединението. Най-малкият участник във възстановката беше 5-годишната Амелия. Сред четниците бе и внукът на дядо Иван Арабаджията - един от ярките герои на събитията от 1885 г.

Пред паметника на единствената жертва на Съеднението – майор Райчо Николов, бяха поднесени венци и цветя. А пловдивският митрополит Николай призова българския народ за единение.

Тържествено отбелязване на 132-рата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България имаше и в София. Десетки българи поставиха цветя пред мавзолея-костница на княз Александър Батенберг. 

Във Варна честванията започнаха на площад „Независимост”. За местните 6 септември е специална дата, тъй като в морския град княз Батенберг получава телеграмата на временното правителство в Пловдив, която прогласява Съединението. 

Пред паметната плоча на първия българския владетел след Освобождението варненци поставиха цветя. А след това тръгнаха на шествие. 

Враца отбеляза празника пред паметника, който всички в града наричат „Лъвчето“. Именно той символизира желанието и жаждата за национално освобождение. 

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Репортери: Христо Калоферов, Благой Бекриев, Яна Николова, Марина Малашева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.