Режисьорът Гилермо дел Торо поличи голямата награда

Обявиха победителите на 74-ия кинофестивал във Венеция. Голямата награда „Златен лъв” отиде при мексиканския режисьор Гилермо дел Торо за "Формата на водата".

„Като мексиканец искам да кажа, че това е първата награда за мексиканец и искам да я посветя и да я дам на всеки млад мексикански и латиноамерикански кинорежикьор, който мечтае да направи нещо в жанра фантастика, вълшебна приказка и който се изправя срещу хора, които казват „Не може да бъде направено”, заяви той, след като получи отличието.

"Формата на водата" на Гилермо дел Торо е фантастичен филм за няма, самотна жена, която работи в секретна държавна лаборатория. Животът й се променя завинаги, когато открива класифициран експеримент със тайнствено същество.

"Сребърният лъв" за най-добра режисура и голямата награда на журито отиде при младия френски режисьор Ксавие Легран и израелския Самуел Маоз.

За най-добър актьор беше отличен ливанецът Камел Ел Баша - за играта си във филма "Оскърбление". Наградата Марчело Мастрояни за най-добър начинаещ актьор отиде при актьорът  Чарли Плъмър.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.