Почти половината от лекарите у нас са ставали жертва на агресия

Нови мерки срещу агресията към лекари. Черен списък с провинилите се пациенти ще предупреждава медиците за възможна опасност. Лекари и институции за пореден път обсъдиха как да се борят с нападенията над медицински лица.

Тийнейджър извади нож на екип на Спешна помощ (ВИДЕО)

Последните проучвания на Българския лекарския съюз показват, че почти половината от лекарите у нас са ставали жертва на агресия, а голяма част от пострадалите са били нападани повече от веднъж. Само за последните две години и половина са регистрирани около 100 случая на нападнати медици.

Нападнаха медицинска сестра в болницата в Горна Оряховица

Лекарите искат черен списък на провинилите се пациенти – за да знае всеки лекар откъде може да очаква нападение. „Ще предложим  на  пациентите, които са склонни към насилие, да им бъдат отказвани домашни посещения от Центъра за спешна медицинска помощ”, обясни д-р Галинка Павлова, зам.-председател на Българския лекарски съюз. 

Лекари на курсове за овладяване на агресивни болни

Междувременно, лекарите искат ефективно прилагане на закона. За последните 2 години са образувани само 6 досъдебни производства за нападения над лекари. По данни на прокуратурата, за същия период, са осъдени петима нападатели и няма нито една ефективна присъда.

Една нощ с медиците от Спешна помощ в София (ВИДЕО)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.