Причината е, че финансирането не достига

Най-големият кризисен център за жени и деца, жертви на домашно насилие в България, който се намира в Димитровград, затваря врати. Причината е, че няма пари.

Той е един от 8-те подобни кризисни центрове в страната, но е този с най-голям капацитет. В него има 6 стаи, в които могат да се настанят 12, а и повече жени и деца, пострадали от насилие. Финансирането обаче ще стигне едва до края на годината, а след това тези стаи ще останат заключени.

Всяка четвърта българка и хиляди деца са жертви на домашно насилие

През последните 2 години част от средствата, за да съществува центъра са набирани с дарения.

„Имали сме всякакви случаи, имали сме включително случай на жена, избягала с трите си дъщерички само по джапанки и пижама, абсолютно никакви вещи, никакви пари”, разказва Таня Данева - директор на кризисни център.

„Всички случаи са тежки. Това са случаи, в които всички други възможности са изчерпани, те няма къде да отидат, трябва да бъдат скрити, за да спре това насилие да се извършва върху тях”, обясни и психологът Петя Петкова, управител на фондация „БЦДИ”.

Точно за такива жени и деца центърът е място, където могат да избягат и да се опитат да продължат живота си.

„С тях се работи активно, социална работа, с психолог, има интензивна работа, юрист ги посещава, когато има нужда от мерки по закона”, обясни Петя Петкова.

Освен с дарения центърът се е финансирал и с различни проекти, но те свършват. Вариантът работата да продължи е да се намери постоянно финансиране. Това може да направи единствено общината като кандидатства за пари от Агенция „Социално подпомагане". Вече две години обаче тя не го прави.

„За да заявим това желание, ние трябва да посочим откъде ще осигурим средствата, т.е. т.нар. компенсиран бюджет. Т.е. община Димитровград да заяви ще закрием тази услуга, за да открием нова. Нямаме услуга, която да ни е излишна”, заяви Галя Пенева - директор Социална дирекция в Община Димитровград.

 За 2 години през кризисния център са преминали 58 жени и деца. За последните две се търси място, където да бъдат преместени след затварянето на центъра в края на годината.

Според статистиката в България всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.