Данните показват, че одобрението в правителството остава устойчиво

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 26,2%, за БСП, 20,2%, за ОП - 5,9%, за ДПС – 4,6%, ВОЛЯ – 1,6%. За други партии биха гласували 7,1%, а 8,3% заявяват, че не подкрепят никого. Твърдо няма да гласуват 26,1% от анкетираните.

Това показват резултатите от регулярното телефонно експресно проучване на агенция „Барометър България“, проведено в периода 14-18 декември 2017 г. със средства на агенцията. В проучването са взели участие 1024 души на възраст над 18 г. Методиката на проучването е стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол. 

"Екзакта": Едва 14% от българите са успели да спестят пари

В настоящия момент четири формации биха преминали 4-процентната бариера за влизане в парламента. ГЕРБ запазват позициите си на водеща политическа сила, като разликата с втората формация БСП е 6%. Трета политическа сила е коалицията "Обединени патриоти", като след нея се подрежда ДПС. При така изразените от респондентите нагласи за гласуване на парламентарни избори партия ВОЛЯ остава под бариерата за влизане в Народното събрание. 

През декември 43% от анкетираните изразяват одобрение към работата на правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти", като пред август одобрението към работата на МС е било 42%. Показателите се запазват устойчиви с лека тенденция за повишение. 

NOVA ALPHA INDEX: Най-оптимистично настроени сме от 20 г. насам

На въпрос „Одобрявате ли работата на правителството през шестте месеца на управлението му?“, 45% от запитаните през декември изказват неодобрение, като през август процентът на неодобрение е бил 48%. 12% са без мнение през декември, при 10% при проучването от месец август.

А какъв е рейтингът на политиците?

Министър-председателят Бойко Борисов запазва позицията си с най-висок рейтинг сред представителите на кабинета с устойчив процент на одобрение 35%. Като втора рейтингова политическа фигура традиционно се откроява вицепремиерът Красимир Каракачанов. Доверието към него нараства с 2%, а към вицепремиера Екатерина Захариева - с 1%. 32% от анкетираните имат доверие в работата на Каракачанов, а 26% - в Захариева. Вицепремиерите Валери Симеонов и Томислав Дончев се одобрявани съответно от 12 и 27%.

"Афис": Ако изборите бяха днес, ГЕРБ -27%, БСП - 23%

Обявеният от опозицията вот на недоверие на кабинета „Борисов“ 3, който предстои през януари 2018 г., чисто математически не би могъл да бъде успешен с оглед на разпределението на броя депутати в Четиридесет и четвъртото народно събрание.  Ако се случи минималната вероятност да падне правителството и да има нови избори, то по така дадените заявки от анкетираните български избиратели, ситуацията с разпределението на силите в следващ парламент би била доста идентична с настоящата, твърдят от социологическата агенция. 

Данните сочат, че избирателите на партиите в управлението стоят зад своите предпочитания от последните избори. Това е и базата в електоралните нагласи, осигуряваща стабилност на правителствената коалиция ГЕРБ - "Обединени патриоти".

*** Регулярното телефонно експресно проучване на агенция „Барометър България“, проведено в периода 14-18 декември 2017 г. със средства на агенцията. В проучването са взели участие 1024 души на възраст над 18 г. Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Редактор: