Собственикът на фермата говори за първи път пред Миролюба Бенатова

След разкритията за робски труд във Великобритания, за първи път собственикът на фермата за цветя, в която работници се оплакаха от непосилните условия, говори пред NOVA. Има ли българи във фермата след арестите и експлоатира ли се трудът на берачите на цветя?

СЪВРЕМЕННО РОБСТВО: Как да избегнем трудова експлоатация зад граница?

На мястото, обявено за затворено от властите, а работниците описани като съвременни роби, NOVA намери десетки румънци. Казват, че получават добри пари, които зависят от времето. Според тях няма българи във въпросната ферма, а основно румънци и литовци.

"Много години работим тук, берем цветя", казва един от тях. "Тук имаме развлечения".

На въпрос има ли българи там, те отговарят: "Не само румънци и литовци."

Попитани защо шефовете им са арестувани, един от мъжете отговаря: "Не знам, мисля, че е грешка. Трима души, дошли онзи ден, така да се каже, не бяха доволни. Оплакваха се, че не са брали достатъчно цветя, че не са изкарали достатъчно пари", добавя той.

Българи, работили като роби в британска ферма: Там беше ад!

"Парите са много добри. Днес не работим, защото литовците са наред", казва една от жените там. 

Деветима литовци и 3 румънци са подали оплакване до властите, че са подложени на експлоатация, живеят и работят при тежки условия и получават малко пари. Сред оплакалите се няма българи.

"Само искам да кажа, че тук няма нито един българин. И искам да благодаря за подкрепата, която аз и семейството ми получихме.", заяви шефът на фермата, който бе арестуван.

Българи работили при нечовешки условия в британска ферма (ВИДЕО)

На много места в областта има и българи. Историята за робски труд във фермата за цветя в Корнуол не е единствената. Велчо Георгиев от Съдиево става жертва на подобен сценарий. Заради нуждата от пари той търси работа в Англия.

"Тука мои пари платих 500. След туй дръпнах кредит", казва той.

Срещу 1000 лв заминава, а там открива не това, което е очаквал.

"След като отидохме видяхме, че половината хора плачат. Ние не повярвахме.Обясниха ни много добре какво трябва да направим. Съгласихме се. След туй започнахме - първа седмица, втора седмица, трета седмица пари не сме получавали, пари няма. Има много българи, които останаха. Ромите и те са там и те останаха човек. Не съм първия, не съм последния. Фул е там. Аз тоз филм няма да го забравя “Робинята Изаура” - ний бяхме такива. Ние бяхме такива ти казвам. Надявам се да ни върнат парите. Щото те тъй казаха", твърди Велчо.

Друг българин също разказа своята история пред NOVA. Той е работил в същото село, но не в същата ферма.

"Аз съм там от доста време. 2003-2004-та година бях.Искам да кажа, че всичко, което го дават, като условия в каравани, на полето и т.н. Това е самата истина. Показват снимки, хубави каравани. Всички щастливи,плачат за шефа си. Това е много на повърхността", твърди той.

Според него фермата е добра само за този, който е готов да се примири с условията. 

"Отиваш, виждаш. Ако не ти харесва се връщаш. Условията никога няма да се променят. Те са така от 2004-та година. Така остават и сега. За в бъдеще  ще останат по същия начин."

Въпреки трагичните условия, както ги нарича, избира да остане там. Със сигурност работниците могат да бъдат по-внимателни при избора си на работа, категорични са от Инспекцията по труда.

"Не би трябвало работникът да заплаща, трябва да тръгват с подписани договори", казва Дина Христова-Игнатова от инспекцията. Знак, че нещо не е наред е и ако от фирмата избягват среща на живо с работника.

Вижте повече във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.