Щетите са за над 300 хиляди лева

Пожар избухна в ретро музея в Пещера. Десетки хора бяха евакуирани от сградата, в която се помещават хотел, ресторант и лоби бар. Нанесени са сериозни материални щети.

Огнената стихия напълно е унищожила ретро музея. Целият салон е опушен. Три от изложените автомобили са изпепелени. Единият от тях е изключително ценен експонат – "Варшава", произведена през 1957-а година. Огънят е тръгнал от външната ролетна врата. Най-вероятно става дума за умишлен палеж. 

„Пълен абсурд”: Кола за милиони, сътворена с гумен чук

Огънят пламнал късно вчера, минути след като музеят бил заключен

"Имало е взривна вълна, която е нахлула в самия лоби бар през вратата, която виждаме зад нас. Хората по този начин разбират и побягват извън лоби бара", разказва собственикът на музея Динко Кушев.

Празнуващите 8-и март в ресторанта и хората, настанени в хотелската част, веднага са евакуирани. 24 автомобила, които са гордостта на социалистическата индустрия, някои от тяй изключителна рядкост, се озовават сред пламъците.

Музей на ретро автомобили отвори врати в Пещера (ВИДЕО+СНИМКИ)

Първите радиоапарати и телевизионни применици, които се пазеха в музея, са унищожени. Разтопени са табелите с комунистическите лозунги, а от банкнотите от времето на Тодор Живков няма и помен. Близо три часа пожарникарите са се борили с огнената стихя.

Разследващите изключват причината да е късо съединение. Музеят най-вероятно е подпален умишлено през прорез на външната врата, през която се вкарват автомобилите. Устройството, което съхранява записите от охранителните камери, също е изгоряло.

Щетите са за над 300 хиляди лева. За да възстановят  музея на социализма, собствениците ще молят за ценни експонати колекционерите.

Възстановяването на музея ще отнеме месеци.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.