Близо 40 музиканти излязоха, за да изпълнят едни от най-емблематичните песни на основоположниците на българския ню уейв пънк и рок

Култовите български банди "Хиподил", "Контрол", "Ревю" и "Нова генерация" отпразнуваха 30 години на сцената с 5-часов концерт под мотото "Въпреки всичко" в зала „Арена Армеец“ в събота. Близо 40 музиканти изпълниха едни от най-емблематичните песни на основоположниците на българския ню уейв пънк и рок у нас. Специални гост изпълнители бяха Милена Славова и Кольо Гилъна.

СНИМКИ ОТ КОНЦЕРТА ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ 

Началото точно в 19.00 часа дадоха „Нова генерация“. Бандата е създадена през 1987 г. и съществува до 1992 г., когато умира един от създателите й Димитър Воев. Последният им концерт е през 1993 г., а поводът е посмъртно издаденият албум „Отвъд смъртта“ и рожденият ден на Воев.

Снимка: Орлин Николов, Rock The Night

Докато залата все още се пълнеше с фенове от различни поколения, прозвучаха песните „Страх II“, „Скорпионите танцуват сами“ и „Градината на света“. „Арена Армеец“ се пълнеше все повече, а „Нова генерация“ продължиха да вдигат градуса на настроението с „Човекът змия“, „Арлина“, „Сто години“, „Нарцис '88“, „Бездействие“, „Тъмна земя“ и „Изповед“.

На сцената, редом до фронтмена Тери, бяха вокалистката и басистка Александрина Александрова и Екатерина Атанасова - клавир и вокали. „Нова генерация“ свириха около час, завършвайки с една от най-култовите си песни – „Само двама“.

Веднага след тях на сцената излязоха „Ревю“. Началото на бандата през 1988 г. поставят Васил Гюров, Кирил Манчев, Бойчо Карабойчев и Милена Славова. След много перипетии през годините в края на 2003-а Милена заминава за Англия. За кратко вокалистка на групата е Андрония Попова-Рони от „Насекомикс“. След нея и досега вокалистка е Кристина Серафимова.

Приятна изненада бе появата на Маги Петрович, която акомпанираше на някои от парчетата с виолончелото си. „Ревю“ започнаха с „Мухите“ – песен от последния им албум „Революция“. Кристина не скри радостта си от вече препълнената зала „Арена Армеец“. Публиката продължи да пее заедно с групата култовите „Волни до гроб“, „Чичо“ и „Закуска“. Изненада бе появата на Сърмата Хари, който заедно с „Ревю“ изпя песента „Орлов мост“.

Всеизвестно е, че Васо Гюров е сред най-активните защитници на плажа „Корал“. Той редовно се включва в протестите срещу застрояването там. На концерта не пропусна да подкрепи каузата, като на китарата му бе изписано „Save Koral“ (Спаси Корал).

Снимка: Орлин Николов, Rock The Night

„Ревю“ продължиха с песните „Свобода или смърт“, „Шарената сянка“ и „На Чочо бара“. Така дойде и дългоочакваният момент на сцената да се качи първият гост изпълнител – Милена. Може би малко разочароващо бе, че се включи само в две парчета заедно с групата - „Цветя от края на 80-те и „Алa-бaла“. След това тя слезе, „за да изпие една бира“. Последваха „Ралица“ и „Директор на водопад“, а след тях Милена се завърна на сцената, за да изпълни заедно с няколко други музиканти емблематичните „Истина“ и „Ха-ха“. А публиката пя заедно с нея и изпрати Милена с бурни аплодисменти и много любов в очите. Защото Милена Славова е икона на българската рок сцена!

След „Ревю“ и Милена публиката вече беше жадна за още и още музика. Появата на „Контрол“ бе естественото продължение на вечерта. Те са най-влиятелната пънк група у нас, като се появяват на музикалната сцена в края на 80-те години. След като Кольо Гилъна напуска групата през 1999 г. „Контрол“ записват пети албум с вокалите на Петър Станоев. Настоящ фронтмен на групата е Иван Гатев.

„Контрол“ се появиха на сцената, облечени като пионерчета – с къси черни гащета, бели ризи и червени връзки. Начолото бе дадено с „Не съм нормален“, „Булка“, „100 – 150“, „Обичам тe, мила“, „Ти ощe ли си тука“, „Алкохoл блус I“, „Алкохол блус II“. Енергията, която извираше от Иван Гатев, беше толкова голяма, че нямаше как да не зареди и публиката. Чухме още „Герой“, „Винaги готови“, кавъра на групата „Чувал чувал“ – „Твърде съм красив“, „Отивам там“ и „Бий хлaпето“.

Последва песента „Апатия“, която преля в култовата "Seek and Destroy", а на сцената се появи и Кольо Гилъна. Феновете го аплодираха бурно, а когато изпя „Леле, како“ и „Най-щастливият ден“, публиката просто не искаше да го пусне да си тръгне. Това обаче все пак се случи, а у феновете остана спомена за славните години на „Контрол“, когато начело бе Кольо Гилъна.

Снимка: Орлин Николов, Rock The Night

След вече близо 4 часа с много музика и настроение, въпреки умората, публиката бе жадна да види и чуе и последната група – „Хиподил“. Преди това обаче неочаквано на сцената се появи дете, което седна зад барабаните и започна да свири. Признаваме си, че бяхме изненадани и така и не разбрахме кое беше то. Всички присъстващи изпаднаха в умиление от музикалните умения на малчугана.

След малко закъснение „Хиподил“ се появиха на сцената начело със Светльо Витков. Бандата бе подкрепена от мощна брас секция. Групата е създадена през 1988 г. от съученици от Софийската математическа гимназия. Основният музикален стил е пънк, но в песните звучи и много ска и хард рок. Циничните, вулгарни и хапливи текстове са запазена марка за „Хиподил“. Те са дело на Светльо Витков.

Бандата стартира със „Сутрин го навира“, „Момичe“, „Жената“, „Бабата“. Последваха много танци със „Скакaуец“, „Бира с водка“, „Овци“, „Нова грaцка песен“, „Облаци“, „Чифт очи“, „Химна“, „Нищо“, „Като слънце“, „Ицо Петрoфф“ и „Д'скa“. Вече доста поуморената публика се наслади и на „Въжeн“, „Отнесен“, „Хиподили“ и „PVC“. През цялото време Светльо Витков се закачаше и шегуваше с феновете. На последното парче „Бате Гойко“ той покани на сцената някои бивши членове на групата, с които изпяха парчето и завършиха 5-часовия музикален маратон.

Така „Въпреки всичко” – въпреки забраните, въпреки омразата, егото, разделите, времето и въпреки чалгата – нас само може да ни радва това, че българският ъндърграунд е жив и успя да напълни многохилядната зала „Арена Армеец“. Българската публика уважи тези музиканти, които радваха и продължават да радват поколения наред с качествен пънк-рок. 

Автор: Десислава Димова

Снимка: Орлин Николов, Rock The Night

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.