"Прогресът на човечеството се дължи на силата на духа", каза президентът

"Вие незрящите хора, с тази 90-годишна история и с вашата съвременна дейност показвате, че няма предел за силата на духа когато човек иска да се развива, да реализира своя талант и да бъде достойна част от обществото. Българската държава и общество е ваш длъжник да се търсят прогресивни форми и методи, така че вие да получавате една навременна, достоверна и актуална информация, която да бъде във форма достъпна за вас. Преклонение пред вашия малоброен екип от само 14 души, които се е нагърбил с тази съвременна будителска за България мисия", заяви президентът Румен Радев, цитиран от БГНЕС.

За втора поредна година „София Филм Фест" с прожекции за незрящи

Държавният глава връчи плакет „Св. Св. Кирил и Методий“ за значим принос към българската култура, духовност, просветност на Националното читалище на слепите „Луи Брайл“, което днес навършва 90 години от създаването си.

ОЧИЛА ЗА НЕЗРЯЩИ: Вградена камера сканира всичко посочено

"Интеграцията трябва да означава интеграция на интелекта и на духа, независимо дали виждаш или невиждаш материалното, защото прогресът на човечеството се дължи на силата на духа", каза още Румен Радев.

Българин прави първия таблет за незрящи

"Ние се борим в целия свят, включително и в нашата страна да можем да трансформираме визуалната информация в слухова и осезателна, за да могат слепите да имат достъп до брайловата книга, която създава истинската грамотност на слепия човек", заяви председателят на читалището Спас Карафезов. В знак на благодарност той връчи на президента Радев почетното отличие на културното средище с образа на акад. Петко Стайнов. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.