Текстовете за промените в Закона за хазарта са внесени от депутати от „Обединени патриоти”

АБРО и КРИБ - с категорични декларации по повод законопроекта за забрана на рекламата на хазарт. Текстовете, внесени от депутати от „Обединени патриоти” предвиждат пълна забрана на рекламата на хазартните оператори и продажба на лотарийни билети, само в лицензирани обекти.

Асоциацията на радио и телевизионните оператори настоява текстовете да се подложат на обществена дискусия с бизнеса, експерти, медии и с всички, които имат отношение по темата. И уточнява, че няма за цел да коментира държавната политика за хазарта. А единствено държи да се осигури прозрачност.

КРИБ се обяви против готвени рестрикции върху лотарийните игри

Прибързаното приемане на неясна редакция на закона и отпадането на принципа на саморегулация няма да доведе до ползи за обществото, смятат от АБРО.

Позиция и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България срещу законопроекта. Според КРИБ текстовете са в противоречие с европейските модели. Определят ги като тежък удар по лицензираните хазартни оператори за сметка на нелицензираните. И припомнят, че една от мерките в борбата с нелегалния хазарт е възможността легалните, които плащат данъци, да се рекламират. По данни на комисията по хазарта платеният през 2017 година данък е над 200 милиона лева. А намаляването на този налог би ощетило държавния бюджет.

АБРО излезе с декларация за законопроекта за рекламата на хазарт

И още от Конфедерацията на работодателите. Ако бъде приет,  проектозакона щял да се отрази тежко на множество търговци, които разчитат на продажбата на билети, за да развиват бизнеса си.

Позиция и на организацията на водещите интернет медии, обединени в Интерактив Адвъртайзинг Бюро България (IAB България). Те призовават да се слуша гласа на бизнеса. И предлагат експертна помощ при формулиране на текстове в закона.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.