Коментрира бившият посланик на България в Скопие проф. Ангел Димитров

Спорът за името на Македония – една от горещите теми в последните дни. Вчера в официално изявление премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че името Република Илинденска Македония е възможният избор – и този вариант е бил обсъден с колегата му Алексис Ципрас по време на срещата им в София. И в двете държави обаче има резерви към предложеното име. Дали то ще сложи край на многогодишния спор или напротив – ще породи нови конфликти? 

СПОРЪТ ЗА ИМЕТО: Скопие потвърди варианта Република Илинденска Македония

„Името наистина е екстравагантно, защото в света няма държава, чието име да е образувано по подобен начин – със споменаване на историческо събитие чрез народното име на един църковен празник. Точно затова веднага имаше реакция и на двете страни”, коментира в студиото на „Здравей, България” проф. Ангел Димитров, бивш посланик на България в Скопие и понастоящем председател от българска страна на съвместната Българо-македонска комисия.

Кабинетът на Ципрас не приема името Република Илинденска Македония

И добави, че в известен смисъл такова име би било по-удобно за Гърция, защото по този начин спорният смисъл се насочвал в друга посока.

Целия разговор гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.