Проектът за изграждане на такова съоръжение предизвика разнопосочни реакции

Проектът за изграждане на завод за горене на отпадъци за производство на електро- и топлоенергия предизвика разнопосочни реакции. В понеделник жители на три столични квартала, в близост до които ще бъде построено съоръжението, излязоха на протест. Те твърдят, че инсталацията ще повиши значително нивото на фини прахови частици във въздуха.

Някои граждани не са съгласни и с идеята на общината да финансира площадката със заем в размер на 67 млн. евро.

Протест срещу изграждането на площадка за горене на отпадъци в София

Този завод ще затвори цикъла по оползотворяване на отпадъци. Тази компонента, която в момента не се оползотворява (бел. ред. - отпадъците, които не подлежат на рециклиране), ще се използва за производство на електроенергия и топлоенергия. Взети са предвид най-добрите практики от Европа. Около 300 града третират отпадъци по този начин”, каза в ефира на „Здравей, България” Николай Стойнев, заместник-председател на Столичния общински съвет от ГЕРБ.

Общинарят от Реформаторския блок Иво Божков пък заяви, че сметките за това как ще бъдат разходвани парите за изграждането на завода „се крият от гражданите”. Жена дори била завела дело срещу общината, защото отказват да предоставят данни за проекта.

„ПЪЛЕН АБСУРД”: Евтино изобретение може да прати парното в историята

Всеки общинар е могъл да се запознае с проекта, разработен от датска компания, а на страницата на Столичната община има пълна информация”, категоричен бе Стойнев.

Според него повечето общинари не са против изгарянето като технология. БСП не били съгласни заводът да се строи в София. Настоявали мястото да бъде село Яна, но извозването на отпадъци до там било свързано с много разходи, поясни Стойнев. И добави, че според експертите заводът не само няма да замърсява допълнително въздуха в столицата, а напротив - ще намали вредните влияния.

Този проект ще бъде управляван от „Топлофикация – София”. Кой има доверие в тях?”, запита Божков.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.