Водата отнесе 36-годишен мъж

36-годишен мъж е загинал при нещастен инцидент заради наводненията в община Тетевен, потвърдиха за БТА от областната дирекция на МВР в Ловеч.

Тялото на мъжа е намерено около 11.30 часа. Инцидентът е станал под връх "Червен" край Тетевен. Мъжът е оставил колата си до къща за гости и е тръгнал пеша за града, опитал се е да прекоси вада, при което водата го е отнесла. Все още се прави оглед на място, за да се уточни причината за смъртта на мъжа.

Бури и градушки в цялата страна – къде ще вали най-много? (ВИДЕО)

Падналите над 99 литра на кв. метър дъжд, нанесоха щети в Тетевенско, като най-пострадали са селата Глогово и Градежница. Хората там останаха без ток, къщите им са наводнени, има разрушени мостове, активирани свлачища, пострадала е и пътната инфраструктура.

Зрители на NOVA изпратиха снимки в рубриката ни "Моята новина", на които се вижда как хора плават с кану по улиците на града.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Три махали с около 300 души в тях останаха откъснати заради разрушен път и отнесен железобетонен мост. На място са областният управител на Ловеч Георги Терзийски и кметът на общината Мадлена Бояджиева. Откъснатите хора ще бъдат снабдени с необходимите хранителни продукти. Работи по отстраняване на щетите и укрепване на коритото на реката

СЛЕД БУРЯТА В БУРГАС: Какви са щетите?

От дъждовете в луковитското село Торос също има над 20 наводнени къщи, потвърди кметът на общината Иван Грънчаров. Водата е дошла от прелял канал, който в миналото е строен за напояване.

В най-засегнатите села - Глогово и Градежница, през целия ден има екипи на пожарната, които помагат да хората да се справят с последствията от валежите и наводнените имоти. На място през целия ден бяха и областният управител Георги Терзийски и кмета на общината д-р Мадлена Бояджиева. Терзийски заяви за БТА, че три махали в Глогово остават откъснати. В едната махала е разрушен мост и част от пътя, в другите са разрушени най-малко две мостови съоръжения. Осигурена е храна на хората. Изграден е дървен пешеходен мост до едната махала, за да може да се преминава пеша. Утре на място ще пристигнат експерти, които да дадат решение какво да се направи с разрушените съоръжения.

В двете села с помощта на верижна техника се работи по възстановяване проходимостта по улиците и изграждане на временни диги, тъй като реката на много места е излязла от коритото си и е наводнила десетки къщи.

Водата бавно се оттича от имотите на хората, въпреки че и в момента там вали. 
Пътят Глогово - Градежница е проходим, но на няколко места има свличане на земни маси. Свлачища има и в района на Черни Вит. Няма затворени пътища.

Възстановено е електрозахранването в селата, заяви за БТА кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева. Поради прекъснат водопровод част от Градежница е без вода.

В Тетевен вече обстановката се е нормализирала, но в един от кварталите има свлачище до къща и хората са изведени от дома си.

Сред най-пострадалите сгради е гимназията по горско стопанство. Дворът й е под вода, а отводняването все още продължава. Наводненията причини един от малките притоци на река Вит.

Десетки са получените сигнали на дежурните телефони на пожарните служби в Тетевен и Ловеч за наводнени приземни етажи, пътни участъци и паднали клони на дървета. Най-много са сигналите за селата Глогово и Градешница. Вълната е заляла къщите около 5 сутринта.

Репортери: Ивомира Пехливанова, Мартин Георгиев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.