Прокуратурата иска постоянен арест за алкохолния бос Миню Стайков

Прокуратурата иска постоянен арест за Миню Стайков. Алкохолният бос е задържан за 72 часа, но според обвинението има опасност той да извърши ново престъпление или да се укрие. 

Междувременно разследващите разкриха нови детайли от разследването.

За първи път днес прокуратурата разпространи кадри от луксози имоти на Миню Стайков и богат автопарк. Разследващите разкриха, че фабриката за нелегални цигари в Карнобат е произвеждала стока за близо 4 млн. лева на седмица. Според прокуратурата Миню Стайков, синът му Стайко и синът на кмета на Карнобат са част от престъпна група за данъчни престъпления, пране на пари и продажба на акцизни стоки без бандерол. Назначени са 40 ревезии на физически лица, митниците проверяват алкохола в базите на "Винпром Карнобат".

Националната агенция за приходите прави ревизия на семейство Стайкови  за последните 10 години, които изясняват как семейството е натрупвало капитала си.  

Искат постоянен арест за алкохолния бос Миню Стайков (ВИДЕО)

За първи път кадри, разпространени от прокуратурата, разкриват капацитета за производство на нелегалната фабрика в Карнобат. Тя беше разбита през юли и доведе до акциите в офисите на Миню Стайков.

„Самата фабрика има оборудване за над 4 000 00 лева.  Режимът на работа позовлява излизане на 2 000 цигари на минута”, заяви наблюдаващия прокурор Ангел Кънев.

Фабриката е призвеждала цигари, колкото за цял ТИР, на стойност 3 750 000. Така за една година от това производство са били спечелени 19 500 000 лева, твърди прокуратурата.

„Миню Стайков е обвинен като част  от организирана престъпна група, синът му Стайко - също, засега събираме доказателства кой точно ръководи организираната група”, допълни Кънчев.

В групата, според спецпрокуратурата, е Иван Димитров, син на кмета на Карнобат. Той е собственик на сградата, в която се намира нелегалната фабрика за цигари.

В групата бил и братът на съпругата на Миню Стайков.

„Искам категорично да заявя , че ние не разследваме фамилии. Обвиняват се лица, за които сме събрали доказателства”, заяви Даниела Начеа, и.д. ръководител на спецпрокуратурата.  

А доказателствата сочели нерегламетирани парични потоци към фирми, свързани с Миню Стайков.

„Той не е скрил един милион от държавата и да не й ги даде, а извършил данъчно престъпление и е взел тоя един милион”, обясни наблюдаващият прокурор. 

Така е източен ДДС за несъществуваща услуга. Проверени са 36 офиса на дружества. В счетоводната  къща, която обслужвала престъпната група е намерен фалшив печат на банка. Шефът на счетоводната къща пък бил със средно образование.  Бил е пазач на една складова база, която се е държала от тия дружества, преди да се издигне на тоя пост. Човекът сам е заявил, че няма експертен потенциал да разбере нищо от счетоводството.

Освен в офисите на фирмите разследващите влезли и в домовте на Миню Стайков. Там са намерени големи суми пари, произведения на изкуството и много луксозни автомобили. Голяма част от скъпите коли обаче били взети под наем от германски автокъщи. 

„Няма как да твърдим, че един неосъждан, извършил данъчни престъпления, няма как да се укрие и да извърши друго престъпление и степента му на опасност не е по-голяма от тази на крадец , който троши мазетата и краде буркани  и пълним затвора с такива хора”, заяви още Ангел Кънев.

Бивш вътрешен министър за акциите срещу бизнесмени: Притеснен съм

На три лица е поискана мярка „задържане под стража”, сред тях е и Миню Стайков. Синът му се издирва с международна заповед за арест. Освен него, още двама души се издирват на територията на България, защото разследващите нямат данни да са напускали страната. 

В разкритата фабрика в промишлената зона на Карнобат са работили чуждестранни служители, които не са напускали сградата. По време на акцията в помещението не са били открити хора, но машините са работили. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.