Янко Енев написа писмо, за да разкаже болката си

Баща, чийто син загина, блъснат на тротоар в Горна Оряховица, все още не е изгубил надеждата си за справедливост. 

Инцидентът е от преди една година,  но Янко Енев решава да пази мълчание, докато съдът не излезе с  решение – вярвайки на институциите и имайки доверие на държавата и съдебната система.

Преди дни Окръжният съд във Велико Търново реши – само условна присъда за извършителя от…. 3 години, при максимална от 15 години.

Петък, 13-ти октомври 2017 година. Часът е около полунощ. Двама мъже – на 20 и 40 години, се прибират към домовете си по тротоара на главна улица в Горна Оряховица, когато ги връхлита лек автомобил, управляван от 18-годишен шофьор с книжка от един месец. На място е убит 40-годишният Димитър. В кома изпада 20-годишният Красимир.

„Красьо е бил ударен, според експертизите – блъснат и беше хвърлен на 4 метра, че и повече”, казва чичото на момчето Димитър Енев.

Кола помете 19-годишно момче на пешеходна пътека в Своге

„Всичко разбрах сутринта, като звъннах на неговия телефон. Почнах да звъня от 6,30-7 часа. Никой не вдига телефона. Докато към 9,30 ми вдига някаква сестра от търновската болница. Три дни беше в кома”, разказа бащата Янко Енев.

20-годишният син на Янко Енев изпада в мозъчна смърт. Лекарите предлагат органите му да  бъдат трансплантирани. Въпреки тежката новина, бащата се съгласява.

„Тъй или иначе не можеше нищо да се направи - ако може да помогнем на хора, които се нуждаят... Да направим едно добро. Сърце, черен дроб и бъбреци.”, добави бащата.

Година след инцидента съдът във Велико Търново постановява условна присъда за младия шофьор.

„Съдът отсъди три години условно с пет години изпитателен срок и пет години отнемане на книжката. Според мен е смешна работа”, казва Янко Енев. И добавя: „Все пак двама човека си заминаха. Няма справедливост в нашата държава. Нашето дете няма да се върне, но да бъде нещо честно - ефективна присъда.” Според него условната присъда не е достатъчно наказание, за да може един човек да осъзнае вината си за такова престъпление.

Като доказателство, че роднините на починалия  млад мъж искат само справедливост, говори и фактът, че не са поискали дори един лев кръвнина.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.