Коментар на новите лица на NOVA - Кузман Илиев и Владимир Сиркаров

От 5 ноември в ефира на NOVA журналистите Кузман Илиев и Владимир Сиркаров стартират  форматa „Плюс-минус. Коментарът след новините”. Днес те гостуват в "Събуди се", за да обяснят кои са плюсовете и минусите на Brexit - тема, която дирижираше международния новинарски поток тази седмица.

Ново публицистично предаване в ефира на NOVA

В събота стотици хиляди излязоха на протест с искане за референдум за Brexit. Според Кузман Илиев е нормално е да има протести, тъй като има много хора, които са убедени, че Brexit е грешка. Той заяви, че Тереза Мей ще има тежката задача да запази волята на суверена, който е решил да се отдели от Европейския съюз, без да губи европейския пазар. 

Владимир Сиркаров добави, че твърдението, че на референдума са гласували хора, които не са били наясно за какво става въпрос, е несериозно. По негови думи така се подронва демократичността. Не е ясно дали международните търговски връзки ще останат такива, каквито са. 

ПРОТЕСТ В ЛОНДОН: Британци искат втори референдум за Brexit (ВИДЕО+СНИМКИ)

Столът на Тереза Мей се клати и тя няма полезен ход, смята Кузман Илиев. И добавя: "Мей има много сурова вътрешна опозиция. Великобритания трябва да даде заради Brexit над 40 милиарда паунда. В момента Мей е в моного слаба позиция, защото в момента тя казва: "Трябва да дадем още пари и да продължи още по-дълго време". Нещо, което опозицията използва срещу нея още по-свирепо."

"Много слабо поведение. Със сигурност е на база екипите и стратегията, която те са поставили на масата. Мей се опитва да насочи напрежението и вниманието в малко по-друг аспект, но не се получава. Великобритания в момента е на кръстопът в деликатна ситуация и вътрешнополитически, и от външна гледна точка - дали Велокбритания ще остане финансов център, дали международните търговски отношения ще се запазят такива, каквито са в момента чисто икономически. И с едни такива действия не се внася сигурност, е позицията на Владимир Сиркаров.По думите му Великобритания ще бъде изправена пред избора "капитализъм срещу социализъм" и вътрешнополитическата битка ще е по тази ос.

Гледайте подробности във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.