Депутатите гласуваха окончателно медиите да разкриват своите собственици

Депутатите гласуваха окончателно предложените от ДПС промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други издания, целящи изсветляване на медийната среда в страната, съобщава БГНЕС.

Вносители на промените са депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева. 

Обявената идея на закона е да се декларира кой е действителният собственик на дадена медия, както и да се декларира всяко получено финансиране през предходната календарна година, неговия размер и основание и лицето, което е финансирало медията.

МЕДИЙНИЯТ ЗАКОН: ДПС внася допълнение в текстовете

„Текстовете са във вярна посока. Те по принцип искат да направят изсветляване. Аз не съм убеден, че в рамките на сегашното ни законодателство, което имаме, е възможно да се направи значително по-голямо изсветляване от това. Да се изсветлят един определен собственик на медии, който очевидно иска да докаже, че той не е монополист. За първи път пиар акция се прави през законодателство”, каза депутатът от БСП Антон Кутев.

„Законопроектът не е пиар акция на едно лице, а е пиар акция на България и на медийната среда в страната. Не може да се правят класации, които категорично не отговарят на свободата на словото в България“, заяви един от вносителите на промените - депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Приеха на първо четене законопроекта на ДПС за прозрачна медийна среда

„Аз подкрепям вносителите и смятам, че те са бил изключително амбициозни, залагайки този критерий, този подход на описание на това понятие”, каза Данаил Кирилов от ГЕРБ .

Парламентарният ден започна без проблеми с кворума. От трибуната на Народното събрание всички парламентарни групи изказаха своите декларации по повод Деня на народните будители.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.