Причината са протестите и медийните публикации

Пазарът на горива - отново на мушката на антимонополния регулатор. Комисията за защита на конкуренцията започва проверка за цените на бензина и дизела в страната. Протестите срещу високите цени на горивата и медийните публикации по темата навели Комисията за конкуренция на мисълта, че проверка е нужна. Защото, регулаторът цитира медиите - съществували големи разлики в цените, дори в една и съща верига, дори в едно населено място, но на различни бензиностанции.

С особено внимание Комисията щe подходи към отклоненията в цените в Пазарджик, Пловдив, Хасково, Бургас, Велико Търново и част от Северозападна България - Враца, Видин и Монтана.  

За последните няколко години има три, а това е четвъртата голяма проверка на целия пазар на горива - дали има договорки за цените между големите вериги. Ако трябва да се доверим на опита, досега анализите завършваха с препоръки, а препоръките с обещания от веригите да възтържествува честна конкуренция. Какви са очакванията този път?

КЗК започва анализ на пазарите на производство на бензин и дизелово гориво

От Българската петролна и газова асоциация нарекоха разликите в цените на различни места в страната "нормални".

„В България и в момента са най-ниски в ЕС, средната европейска е 2,80 лева, аз такава цена не съм видял и този аргумент не го виждам много ясно”, казва Светослав Бенчев от БПГА.

Много ясно вижда пазара Калоян от Монтана. На седмица зарежда по над тон и половина гориво за транспортната си фирма. И заради цената на дизела организира протести.

„Цените на транспорта са доста ниски, почти нищо не остава, след високите цени - няма смисъл да се работи. При нас, в най-бедния край, да ни е горивото с 20-30 стотинки по-скъпо, просто е нещо смешно”, казва Калоян Петров, който е организатор на протестите в района на Монтана.  

„Разходите на бензиностанциите са различни в различните региони - в Северна България разходите са повече, в Южна, където са по-близко – не”, обяснява цените Светослав Бенчев.

Калоян има 4 камиона, с които пътува в чужбина. И има наблюдения за цените на горивата в Европа.

Васко Начев: Горивата трябва да поевтинеят до края на годината

„В Словения на най-малката и на най-голямата бензиностанция цената на горивото е една и съща, не може при нас да е такава голяма разликата”, казва обаче Калоян Петров.

Според Бенчев обаче това е нормална европейска практика, от която България не прави изключение.

Високите цени на горивата се виждат тревожни и на вицепремиера Томислав Дончев.

„Едни високи цени на горивата няма как да не се отразят и на икономиката. Това е един допълнителен товар”, коментира Дончев.

Според експерти, скоро може да се очаква цените на бензина и дизела да тръгнат надолу. С доста.

„Цената на нефта няма причини да върви повече нагоре, беше изкуствено направено. Би трябвало крайните цени да паднат и то с 20 стотинки минимум”, прогнозира енергийният експерт Васко Начев.

Шофьорите предупреждават, че продължават с протестите. Този път: в комбинация с недоволство срещу цената на Гражданската отговорност.

Репортери: Велина Сашева, Биляна Борисова, Благой Бекриев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.