И в двата града се организираха автопоходи

Два протеста срещу замърсяването на въздуха се проведоха в страната. Блокада на Дунав мост парализира всички основни артерии в Русе. Причината -  русенци излязоха на протестен автопоход, с който поискаха чист въздух. Образуваха се километрични задръствания.

Протестът премина в три етапа – автопоход с блокада на Дунав мост, митинг в индустриалния парк на града и завърши пред сградата на Общината. В протеста участваха предимно млади хора.

С маски, противогази, знамена и плакати, русенци заявиха категорично, че искат да отглеждат децата си в чиста околна среда.

Протест срещу мръсния въздух в Русе блокира пътя към Дунав мост (ВИДЕО)

„Над 10 години вече ни тровят, не се издържа, институциите нищо не вземат предвид”, каза протестиращ.

Движението на границата с Румъния бе блокирано за повече от половин час.  Образуваха се километрични колони от чакащи автомобили. За кратко имаше и напрежение между чакащите шофьори и протестиращите, но бързо утихна.

„Русе не може да диша, защото първо ни обгазяваха от румънския завод, сега почнаха предприятия, които са в България и имайте предвид,,че не можем да си отворим прозорците, дори да проветрим”, заяви участничка в протеста.

По-рано кметът на града бе категоричен, че ще иска строги санкции за всички,които замърсяват околната среда.

И перничани подкрепиха каузата за по-чист въздух

С концерт под наслов "Дишай, Перник" перничани застанаха в подкрепа на каузата за по-чист въздух, съобщава БTA. Според организаторите на проявата - гражданската инициатива "Дишай, Перник", качеството на въздуха в града е влошено и е застрашено от евентуалната реализация на четири инвестиционни предложения, предвиждащи производство на енергия чрез изгаряне на отпадъци.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.