Еврокомисарят Мария Габриел откри международната конференция „Партньорство за промяна”

"Много често социалното предприемачество в Европа остава на заден план, а цифрите са силни - в Европа има два милиона предприятия в социалната икономика, което представлява 10% от целия бизнес." Това каза еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването на международната конференция за социални иновации "Партньорство за промяна". 
Тя посочи, че 11 милиона души работят в социалната икономика, което е 6% от работната сила, предаде БТА. 

СНИМКИ ОТ КОНФЕРЕНЦИЯТА ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

По думите на Габриел социалното предприемачество често е смятано за малко старомодно, но е факт, че днес младите социални предприемачи създават свои собствени платформи, което показва колко в крак с времето е то. 

Социалният министър Бисер Петков посочи, че България вече има своята правна рамка за развитието на социалните предприятия в гласувания закон за предприятията от солидарната и социалната икономика. "Очакваме този закон да даде тласък в развитието на тази дейност", каза Петков. 

Министерство на труда и социалната политика отличи ПРОМЯНАТА като водеща социална иновация

Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че най-новата програма на Столична община е програмата за социални иновации. Тя е пилотна и започва от 1 януари, бюджетът за 2019 година е 100 000 лева, като занапред може и да расте, ако е успешна. В рамките на три месеца могат да се подават проектни предложения. Програмата е насочена към предприемчивите хора и организации, проектите им ще бъдат частично финансирани от общината. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си